Comisia Europeana mentine decizia retragerii acreditarii celor doua agentii de plati, luata in luna iulie, Bulgaria pierzand 220 de milioane de euro - fonduri PHARE. Acesti bani reprezinta suma care trebuia contractata pana in 30 noiembrie, o situatie imposibila din punctul de vedere al Bruxelles-ului.

Comisia a suspendat initial 560 de milioane de euro fonduri PHARE destinate Bulgariei. Din acesti bani, 340 de milioane de euro sunt bani contractati, in timp ce 220 de milioane trebuiau contractate pana in 30 noiembrie. Cum Comisia nu crede ca acest lucru mai este posibil, a luat decizia de a retine aceasta suma. In plus, in urma analizei facute, retragerea acreditarii celor doua agentii de plati ramane valabila si in continuare.

Purtatorul de cuvant al comisarului pentru extindere, Cristina Nagy, a anuntat in briefing-ul de presa ca “Bulgaria nu a avut rezultate convingatoare” din luna iulie si pana acum, chiar daca a facut planuri de actiune, a angajat mai multi consultanti pe fonduri si a luat masuri legislative in acest sens. Insa sunt actiuni pentru viitor, sunt “promisiuni de viitor” si nu garanteaza o administrare corecta a actualelor fonduri PHARE.

Comisia reproseaza Sofiei “neregularitati, fraude si conflicte de interese”, precum si lipsa unui personal calificat si suficient numeric pentru administrarea fondurilor.

“Am decis sa protejam interesele financiare ale contribuabililor Uniunii, inclusiv ale celor bulgari”, a spus Nagy, adaugand ca “masurile au fost luate prea tarziu si banii nu mai pot fi folositi”. Purtatorul de cuvant a mai precizat ca o astfel de decizie nu a mai fost luata pana acum.

Decizii ale Comisiei Europene vizand fondurile destinate Bulgariei au marcat premiere in ultimul an. Comisia a institutit in premiera un sistem informatic de monitorizare a fondurilor europene, prin care serverele de la Sofia sunt conectate cu cele de la Bruxelles, pentru ca traseul banilor sa poata fi urmarit cu exactitate de catre europeni. A mai fost blocata si lansarea programelor operationale pentru transport si infrastructura regionala, pentru care bulgarii ar primi, in intervalul 2007-2013, trei miliarde de euro.

In plus, in luna iulie, Comisia a prezentat un raport special pe administrarea fondurilor europene in Bulgaria, in urma caruia a suspendat acrditarea unor agentii de plati si care inseamna, in consecinta, pierderea altor bani care trebuiau gestionati de acestea.