Comisia Europeana trebuie sa se implice activ in consolidarea statului de drept din Romania si Bulgaria si sa publice rapoarte trimestriale nu doar despre justitie, ci si despre capacitatea de gestiune a fondurilor UE, a declarat pentru Newsin europarlamentarul german Ingeborg Graessle.

Intrebata cum vede decizia Comisiei Europene de a retrage definitiv Bulgariei 220 de milioane de euro fonduri PHARE - din cauza lipsei de rezultate concrete in combaterea fraudei si coruptiei -, Graessle a raspuns ca "este o veste foarte proasta pentru aceasta tara".

Membra a comisiilor pentru buget si control bugetar din Parlamentul European, eurodeputata germana a spus ca executivul european "s-a trezit tarziu", in loc sa "lucreze mai intens cu Bulgaria si Romania inca din faza de preaderare", asa explicandu-se de ce situatia "escaladeaza acum".

"Cele doua tari au capatat impresia ca legislatia UE nu trebuie aplicata chiar atat de exact. Iar acum acest lucru este fatal, pentru ca mai ales Bulgaria considera ca eforturile sale nu sunt recunoscute. Pe de alta parte, exista intrebari structurale pentru Romania si Bulgaria, care tot intarzie cu raspunsul", a atras atentia Graessle.

La intrebarea daca este de parere ca Romania a facut destule progrese pentru ca in 2009 sa fie scoasa de sub mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei, Graessle a raspuns ca "monitorizarea trebuie sa continue in orice caz".

"Romania pare a fi abandonat eforturile. In circumstantele actuale, mecanismul de cooperare si verificare trebuie in orice caz sa continue. Daca CE ar fi avut vreodata alte intentii, acum asa ceva ar fi sinucidere curata din partea ei", a conchis Graessle.

Bulgaria a devenit marti primul stat membru privat de o parte a fondurilor europene de preaderare, dupa ce Comisia Europeana a retras definitiv marti 220 de milioane de euro din programul de preaderare PHARE, din cauza lipsei de rezultate in combaterea coruptiei si fraudei. "Nu avem alta optiune", a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. "Gradul de nereguli si riscurile de implicare politica", cu alte cuvinte conflictele de interese si coruptia, "sunt prea ridicate" pentru ca Bruxelles-ul sa deblocheze fondurile de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD inghetate in luna iulie, care totalizeaza 800 de milioane de euro.

Si Romaniei i-au fost suspendate platile SAPARD, insa programul urmeaza sa fie extins cu inca un an, astfel incat platile ar mai putea fi recuperate.

In cazul fondurilor PHARE din Bulgaria, CE a decis sa nu reia platile, programul expirand la sfarsitul lunii noiembrie.

Comisarul pentru extindere Olli Rehn a declarat: "Avem obligatia de a proteja banii contribuabililor si de a supraveghea buna gestionare a fondurilor europene".