Presedintele Traian Basescu a declarat joi dimineata, la plecarea spre Bruxelles, ca Romania "solicita simplificarea procedurilor de angajare a banilor de la Uniunea Europeana, altfel spus, reducerea birocratiei". Presedintele a mai spus, inainte de plecarea la Consiliul European, ca Romania nu renunta la postul de comisar european si ca cere cresterea finantarii europene pentru industria auto si pentru IMM-uri.

"Avand in vedere ca Tratatul de la Nisa reclama reducerea numarului de comisari incepand cu 1 ianuarie 2009, punctul de vedere al Romaniei este foarte clar: consideram ca ar trebui sa se continue cu o structura a Comisiei in aceeasi formula, pe principiul "o tara, un comisar", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a mai anuntat ca fondurile pentru infrastructura alocate Romaniei de UE sunt suficiente "in raport cu capacitatea de absorbtie".

Un alt punct de pe agenda Consiliului European este pachetul legislativ energie-schimbari climatice. Traian Basescu a declarat ca Romania nu accepta luarea ca an de baza pentru calculul reducerii nivelului de poluare anul 2005.

"Aici punctul nostru de vedere este: ori se ia 1990, pentru ca Protocolul de la Kyoto a produs efecte in economia romaneasca si in anii ‘90 - in timp ce alte tari nu au ratificat protocolul si nu si-au facut politici adecvate Protocolului de la Kyoto, Romania si-a asumat costurile in anii ‘90 si acest lucru trebuie ori recunoscut si luat ca baza anul 1990, ori compensat, in cazul in care se ramane pe anul 2005, ca an care sa dea momentul de calcul al reducerii nivelului de poluare", a spus presedintele.