Trei proiecte din cele opt aprobate de Comisia Europeana pentru infrastructura de mediu au primele contracte de lucrari semnate si au primit prefinantarea pentru inceperea activitatilor, a declarat Silviu Stoica, secretar de stat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, la conferinta nationala anuala dedicata Programului Operational de Mediu.

Proiectele care deja au inceput derularea se refera la infrastructura de apa si apa uzata in judetele:

  • Cluj-Salaj (95,7 milioane lei)
  • Giurgiu (37,96 milioane lei)
  • Calarasi (53, 45 milioane lei)

"Autoritatile din aceste judete au demarat procedurile de licitatie si au deja semnate contractele de asistenta tehnica si de lucrari", a explicat Silviu Stoica.

In ce priveste finalizarea proiectelor, acestea se vor incheia pe etap, fiind vorba de lucrari de infrastructura complexe, au mai spus reprezentantii Ministerului mediului. "La Cluj-Salaj e posibil anul viitor sa avem o parte din proiect incheiata. O aplicatie intreaga care implica 100 milioane de euro dureaza 4-5 ani. La jumatatea anului viitor sa vizitam niste proiecte sa vedem ce sa intampla la fata locului", a adaugat secretarul de stat.

Criza loveste si in finantele autoritatilor locale, nu se stie inca in ce masura

Autoritatile locale trebuie sa contribuie cu 2% din valoarea totala eligibila a proiectelor. Ministerul de resort nu poate deocamdata, aprecia, daca vor mai putea, sau

nu, beneficiarii sa asigura aceasta suma, in conditiile financiare restrictive care se prefigureaza pentru 2009. "Deocamdata nu avem semnale ca ar exista dificultati de plata a cofinantarii. Dar exista diiscutii cu Ministerul de Finante pentru un eventual plan B, prin care s-ar putea interveni de la nivel central daca apar probleme de acest gen in teritoriu", a mai spus Silviu Stoica.

Stadiul proiectelor majore de mediu

Pentru sectorul apa/apa uzata, au fost aprobate opt proiecte de catre Comisia Europeana, in valoare de 850 milioane de euro.

Alte 33 de proiecte urmeaza sa fie transmise Comisiei Europene, minimum trei- pana la sfarsitul lui 2008 si restul, in anul 2009. Pentru sectorul <>, sunt in pregatire 23 de proiecte a caror elaborare va fi finalizata pana in luna iunie 2009. Fondurile alocate acesei componente sunt de 1,7 miliarde euro.

Pentru "reabilitarea siturilor contaminate" se pregatesc, in prezent, 3-5 proiecte pilot care "ar putea fi finalizate in 2009", potrivit datelor Ministerului de resort.

Pentru Axa III - Reabilitarea sistemelor de termoficare, "se asteapta ca primele aplicatii de finantare sa fie elaborate pana la inceputul anului 2009".

In cadrul Axei IV - Protectia naturii, 15 proiecte au fost aprobate in urma primei sesiuni de proiecte , cea de-a doua sesiune fiind lansata la sfarsitul lunii noiembrie 2008.

In cadrul Axei V - Inundatii si zona costiera, componenta referitoare la inundatii: "Pregatirea proiectelor pentru protectia impotriva inundatiilor inregistreaza o relativa intarziere fata de celelalte axe prioritare motivat de necesitatea de actualizare a strategiei nationale de management al riscului de inundatii", se arata in documentul autoritatii de resort.