Contributia totala a tarii noastre in anul 2009, la bugetul Uniunii Europene va fi de circa 1,4 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,21% din totalul contributiilor statelor membre. Cel mai mare contributor este Germania, cu aproape 20% din total, adica 22,4 miliarde euro. "Criza economica isi va pune amprenta, in anii urmatori, asupra contributiilor statelor membre", a declarat pentru HotNews.ro /EurActiv.ro europarlamentarul Daniel Daianu. Parlamentul European a adoptat joi, 18 decembrie, bugetul UE pentru anul viitor.

Contributiile statelor membre reprezinta cea mai importanta sursa de finantare a bugetului Uniunii Europene. In 2009, Romania va contribui cu 1,387 miliarde euro la veniturile bugetare. Din aceasta suma:

  • 245, 5 milioane euro este contributia la "resursele proprii traditionale", din taxe aplicate comertului cu alte state membre
  • 197.712.411 euro este contributia la resursele proprii ale UE, bazata pe cota din TVA.
  • 829.828.058 euro este contributia la resurse proprii ale UE, bazata pe cota din Venitul National Brut
  • 114.881.443 euro este contributia la corectia in favoarea Regatului Unit al Marii Britanii

(sursa: eur-lex.europa.eu)

Germania contribuie cu aproape 20% la bugetul Uniunii, urmata de Franta, cu 17,47%. Cele mai mici contributii vin de la Malta (0,05%) si Cipru (0,15%).

"Criza economica isi va pune amprenta, in anii urmatori, asupra contributiilor statelor membre, dat fiind ca acestea se raporteaza la indicatorii macoeconomici nationali", a declarat europarlamentarul Daniel Daianu pentru HotNews.ro /EurActiv.ro. Sumele au fost deja stabilite pentru 2009, dar pentru 2010 ar putea aparea modificari.

Bugetul UE pe 2009, adoptat de Parlamentul European a in sedinta plenara de joi, 18 decembrie, prevede o suma de 116, 09 miliarde euro destinata cheltuielilor. "A crescut diferenta intre angajamente si alocarile efective. Din pacate, pentru ca aceasta diferenta asta se intoarce la statele membre si sunt favorizate tarile mari donatoare", a explicat Daniel Daianu.

Potrivit Parlamentului European, directiile principale catre care se vor duce banii UE sunt:

  • Dezvoltare durabila (dezvoltare regionala, educatie, cercetare) - 45.9 miliarde Euro
  • Resurse naturale (agricultura, mediu) - 52.58 miliarde Euro
  • Cetatenia UE, justitie si afaceri interne - 1.3 miliarde Euro
  • UE, actor global - 8.33 miliarde Euro
  • Cheltuieli administrative - 7.64 miliarde Euro

In comunicatul PE se mai mentioneaza ca deputatii europeni s-au exprimat a fi "consternati de reducerile suplimentare aplicate de Consiliu la liniile bugetare care sprijina Strategia de la Lisabona", subliniaza faptul ca obiectivele de crestere si ocupare a fortei de munca reprezinta chiar fundamentul Strategiei de la Lisabona si faptul ca Comisia a redus deja in Proiectul Preliminar al Bugetului (PPB) creditele catorva linii bugetare fata de exercitiul anterior.