Romania a absorbit pana la finalul acestui an aproximativ un miliard de euro din fondurile ISPA, reprezentand 47% din totalul alocat de Comisia Europeana, potrivit NewsIn care citeaza date ale Ministerului Economiei si Finantelor. Valoarea lucrarilor efectuate si platite in acest an a fost de 350 milioane de euro.

Din fondurile platite in acest an, 320 milioane de euro au fost deja rambursati de Comisia Europeana, iar pentru diferenta de 30 milioane de euro sunt cereri de fonduri fie in curs de procesare la Comisie, fie in curs de pregatire la nivelul autoritatilor romane.

"In 2008 am primit din partea Comisiei cea mai mare suma rambursata Romaniei intr-un an de cand a debutat programul ISPA in Romania", a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in cadrul MEF si coordonator al programului ISPA in Romania.

In prezent sunt in derulare 122 contracte de lucrari, din care 87 in domeniul mediului si 35 in domeniul transporturilor. Dintre acestea, au fost finalizate doar 21 de contracte (14 referitoare la mediu si 7 din sectorul transporturilor), valorand circa 400 milioane de euro.

Rata de contractare din cadrul programului de preaderare ISPA este de 98%, fiind semnate 294 contracte de lucrari, asistenta tehnica, supervizare lucrari si bunuri, in valoare de aproape 2,8 miliarde de euro, din care cele mai multe sunt pentru proiecte de mediu, respectiv 203 contracte, de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

O alta suma importanta a fost alocata pentru 84 de contracte de transport, in valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro. In plus, Romania a mai primit bani pentru sapte contracte de crestere a capacitatii institutionale, de aproximativ un milion euro.

Gradul de absorbtie pentru proiecte din cadrul ISPA ar putea fi de 500 milioane de euro anual in perioada 2009-2010, potrivit sefului Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala a Comisiei Europene, Anastassios Bougas.