1 octombrie 2007: Laszlo Borbely anunta "depunerea primelor proiecte pentru Programul Operational Regional. 13 aprilie 2008: Laszlo Borbely anunta "semnarea primelor contracte". 20 ianuarie 2009. Borboly Csaba, presedinte Consiliu Judetean Harghita, declara pentru HotNews.ro-EurActiv.ro: "In martie am putea incepe lucrarile". Acesta este ritmul in care se deruleaza proiectele cu fonduri structurale europene in Romania.

A fost primul proiect depus pentru a primi finantare din fonduri structurale: "Reabilitare DJ 132, limita judet Brasov – Satu Nou – Ocland – Craciunel – Meresti – Lueta – Minele Lueta – Vlahita, 29 KM; beneficiar - Consiliul Judetean Harghita, valoare - 17.201.533 euro".

De mai bine de sase luni, inceperea efectiva a proiectului este blocata intr-o interminabila procedura de licitatie pentru selectarea antreprenorului principal.

Acest proiect, impreuna cu "Reabilitare DJ 682 limita judet Arad – Periam – Saravale - Sannicolau Mare, de 12.699.760 euro, au fost anuntate triumfator, la data de 1 octombrie 2007 de catre fostul Minister al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. „Din aceasta luna asteptam sa fie depuse mai multe proiecte, care sunt finalizate si asteapta ultimele avize. Pentru proiectele depuse acum, contractele de finantare vor fi semnate pana la sfarsitul acestui an” a declarat ministrul dezvoltarii din acea vreme, Laszlo Borbely.

Contractele nu au fost semnate pana la sfarsitul anului, ci abia in aprilie 2008. Dupa acest moment critic, proiectul ar fi putut, teoretic, sa demareze.

Numai ca socoteala de la CJ nu se potriveste cu cea din targul licitatiilor publice. "De sase luni dureaza procedura de licitatie", a declarat pentru HotNews.ro Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita. Potrivit acestuia, problema principala au reprezentat-o numeroasele contestatii depuse de firmele participante la licitatie.

"Au fost 14 concurenti si au depus multe contestatii. Abia saptamana trecuta am reusit sa desemnam castigatorul si mai trebuie sa asteptam inca 10 zile pentru alte posibile contestatii", a explicat acesta.

Castigatorul este reprezentat de un consortiu format din reprezentanta in Romania a unei companii maghiare, Vegyepszer, plus inca 5 firme locale. Borboly Csaba a declarat ca "in martie pot incepe lucrarile".

Pana la urma, exista o parte pozitiva a acestei povesti: consortiul castigator a avansat o suma care reprezinta aproape jumatate din cea disponibila. Astfel, suma pentru care a fost atribuit contractul este de 36,6 milioane de lei, iar finantarea europeana aprobata pentru proiect se ridica la 17 milioane euro.

"Diferenta va ramane disponibila la Minister, pentru alte proiecte", a mai spus presedintele CJ Harghita.