Romania ar putea returna Comisiei Europene pana la 13,96 milioane de euro din sumele incasate prin programul SAPARD intrucat au fost depistate o serie de nereguli la platile realizate in 2004 si 2005, relateaza Mediafax.

In urma verificarii platilor efectuate prin programul SAPARD in anii 2004 si 2005, auditul Comisiei Europene a recomandat, in august 2007, corectii financiare de 21,44 milioane de euro, potrivit informatiilor transmise de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza fondurile SAPARD.

Propunerea a fost subiectul unui proces de conciliere intre partea romana si Comisie, in urma caruia a rezultat, in luna octombrie 2008, o propunere de corectii financiare de 13,96 milioane euro, mentioneaza APDRP.

Comisia Europeana analizeaza raportul organismului de conciliere si va lua o decizie finala privind corectiile financiare, care pot fi mai mici de 13,96 milioane de euro, suma propusa. Potrivit unor surse din APDRP, sunt sanse reduse ca Romania sa nu returneze din fondurile primite.

Una dintre masurile programului SAPARD este dezvoltarea infrastructurii rurale, iar beneficiare sunt autoritatile locale care au intocmit proiecte de investitii. Pentru contractarea lucrarilor au fost derulate licitatii publice.

Potrivit unor surse din APDRP, Comisia a derulat mai multe misiuni de audit in 2004 si 2005, iar una dintre cele mai grave nereguli a fost conflictul de interese la proiectele de infrastructura rurala.

Corectiile financiare sunt aplicate in cazul in care Comisia considera ca legislatia comunitara nu a fost respectata in derularea programului, rezultand un risc pentru bugetul comunitar.

Comisia Europeana a acceptat prelungirea programului SAPARD cu inca un an, pana la finele lui 2009. In absenta acestei derogari, toate platile realizate dupa termenul limita - finele anului 2008 - nu ar mai fi fost rambursate de Comisie si ar fi trebuit sa fie acoperite integral de la bugetul de stat.

In cadrul programului SAPARD au fost incheiate contracte de finantare pentru 4.549 proiecte, cu o valoare a fondurilor publice (de la CE si bugetul de stat) de 1,4 miliarde euro. Pana in prezent, au fost efectuate plati in valoare de circa 1,3 miliarde de euro.