Companiile pierd sute de milioane de euro, din fondurile europene pe care le-au castigat, din cauza cursului valutar

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:03 Economie | EuROfonduri


Deprecierea monedei nationale, impreuna cu intarzierea de luni intregi a aprobarii proiectelor depuse pentru finantare din fonduri structurale, au condus la un rezultat catastrofal din perspectiva companiilor private. Conform estimarilor HotNews.ro, folosind cursul de schimb oficial al Uniunii Europene, acestea au pierdut intre 8 si 18% din sumele castigate.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in bugetul de stat exista acum 1,8 miliarde euro, primite ca avans din fondurile structurale europene, din care au fost utilizate numai 200 milioane de euro, pana in prezent.

De aici reiese ca 1,6 miliarde euro stau inca in trezorerie, cuminti, urmand sa fie platiti, candva, beneficiarilor, atentie! in RON - asa cum prevad contractele de finantare.

Beneficiarii pierd. Cele mai multe proiecte ale companiilor private, depuse la inceptul anului 2008 pentru evaluare, nici nu au fost semnate inca, ce sa mai vorbim de demararea proiectelor. Asa cum se stie, cand incep intocmirea proiectelor, beneficiarii isi fac bugetul raportat la euro - din cauza ca echipamentele si serviciile de pe piata, mai ales daca e vorba de tehnologie sau utilaje performante, au preturile in euro.

 
Curs InforEuro:
ianuarie 2007: 3,3980 RON/EUR 
 iulie 2007: 3,1666 RON/EUR
 iulie 2008: 3,6518 RON/EUR
ianuarie 2008: 3,6083 RON/EUR ianuarie 2009: 4,02 RON/EUR
 
 
http://ec.europa.eu/budget/inforeuro
Pentru a obtine o estimare cat mai corecta, vom utiliza in calcule cursul oficial al Uniunii Europene "InforEuro" si, dupa cum se poate observa, acesta este uneori diferit de cursul BNR si de cursul de schimb practicat pe piata.

Cazuri concrete:

1. Microintreprinderi - Domeniul de interventie 4.3, Programul Operational Regional

Proiect de 280.000 euro, intocmit in luna aprilie 2008, care va fi semnat in luna februarie 2009. Este vorba despre 400 de proiecte la nivel national.
 • Curs InforEuro aprilie 2008: 3,7
 • Curs InforEuro ianuarie 2009: 4,02
 • Pierdere suportata de beneficiar: 0,32 bani x 280.000 euro= 89.600 lei = 22.288 euro , aproape 8% din valoarea proiectului.

Vezi articolul integral pe EurActiv.ro

UPDATE : MFP : "Sumele neutilizate se afla in Trezoreria Statului"

Ministerul Finantelor Publice a transmis raspunsuri la intrebarile transmise de HotNews.ro-EurActiv.ro. Astfel, potrivit informatiilor MFP, prefinantarea din Fonduri Structurale si de Coeziune aferenta anului 2008 este de 648 milioane euro si aceasta s-a adaugat celor 421 miloane euro, avansate in 2007. Aceste sume au fost virate Romaniei in mai multe transe, de regula pe fonduri si programe.

Pana la 31 decembrie 2008, au fost realizate plati de circa. 200 mil. euro, reprezentand atat prefinantare acordata beneficiarilor, plati intermediare, precum si suma virata catre Fondul European de Investitii pentru derularea programului JEREMIE, mai arata informatiile transmise de MFP (vezi documentul cu informatile transmise de MFP in articolul de pe EurActiv.ro)








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














2440 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ce liber e cursul.... (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:28)

  dan [anonim]

  bun articolul, asa poate mai intelege lumea cum e cu rata de schimb leu / euro.

  cine isi inchipuie ca piata interbancara este o piata libera .... sa se criogeneze si sa se trezeasca peste alti 20 de ani
 • 0 (2 voturi)    
  (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:31)

  AndreiSe [utilizator]

  De unde stiti dumneavoastra exact ce se intampla cu diferenta de bani? Credeti ca ii ramane ministrului in sertar? Mai informati-va! Poate asa aflati ca acesti bani raman intr-un cont si ca se asteapta opinia comisarilor europeni privind destinatia acestor bani, rambursare sau altceva. In nici un caz nu castiga guvernul, ci doar pierde beneficiarul. Nu mai aruncati tromboane ca s-au dus vremurile in care le luam "cu apa".
  Si mai pierzi timpul ca sa faci si niste "proiectii", doar asa, ca sa vezi "cat castiga guvernul"!
  • 0 (0 voturi)    
   situatia banilor din trezorerie (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:56)

   IM moderator [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

   Am solicitat cu mai multe zile in urma informatii Ministerului de Finante si avem promisiunea ca vom primi raspuns astazi. Revenim cu detalii.
   • 0 (0 voturi)    
    completare (Marţi, 27 ianuarie 2009, 16:10)

    AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui IM moderator

    Va spun eu de ce intarzie raspunsul: nu stiu ce sa faca cu acei bani. Dar asta nu inseamna in nici un caz ca raman la dispozitia guvernului. Articolul este scris insa ca si cum guvernul ar fi de vina ca se intampla asa, in realitate fiind doar o procedura a UE. V-ati intrebat ce s-ar intampla daca cursul ar creste?
    • +1 (1 vot)    
     nu e adevarat (Marţi, 27 ianuarie 2009, 21:06)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

     "procedura UE" nu impune ca platile sa se faca in lei!
     Asta a fost ALEGEREA Min. Finante roman!

     De CE, daca iau fonduri din alte programe (care au scapat de a fi "managerizate" de MF) mi se poate plati in euro???

     A fost alegerea LOR, ca au fost scartzani! Intre timp banii aceia care nu-s dati la firme stau in depozite si produc dobanzi - iar dobanzile se aduna si se pot umple cu ele diverse "goluri" >:
  • +2 (2 voturi)    
   hehehehe (Marţi, 27 ianuarie 2009, 16:27)

   codrea [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   Da, pierde Beneficiarul.
   Beneficiarul e "fraierul" ala care vrea sa-si dezvolte business-ul sau sa-l infiinteze, pentru ca, apoi, sa aprovizioneze bugetul statului cu taxe.
   Ce mai conteaza o mica diferenta de 15-18% pe care tb s-o plateasca suplimentar? Doar e animat de intentii bune, nu?
 • -2 (2 voturi)    
  Iar plingem ca pica drobul de sare (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:32)

  falco [anonim]

  Iar plingem ca pica drobul de sare, ce au pierdut e semnat proiectul , nici vorba , noi ne plingem ca pierdem nustiu ce profit cind inca nici nu am investit tipic romanesc as zice da de cind cu CRIZA vad ca e la fel in toata lumea , unul care a avut 20 de apartamente se plinge ca apierdut x mii de euro da el are in continuare apartamentele , pierd cei care au investit ceva bani si acum au de platit credite . Da si ei oare chiar pierd sau defapt se face o corectie la "nehalitii "de pe piata . Cind vor fi mai multe proiecte decit fonduri inteleg sa va plingeti da pina cind practic absortia e 0 nu vad unde ati pierdut .
  • +2 (4 voturi)    
   Daca nu te pricepi (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:34)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui falco

   Stai naibii in banca ta in liniste.
 • 0 (0 voturi)    
  diferenta curs (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:58)

  maria [anonim]

  Pe POS CE mai sunt si proiectele pentru investitii cu valori 950.000-1.500.000 EURO care au avut deadline-ul pentru depunerea proiectelor 1 august. Parte din aceste proiecte au prins un curs mediu de 3,5 LEU/EURO. De asemenea sunt aplicanti care au repartizat pondere din profitul anului 2007, pentru asigurarea cofinantarii, in acest caz pierderile sunt mai mari de 30%.Si din pacate nu se stie cand se termina selectia proiectelor propuse spre finantare.
  De asemenea nu exista prevederi legale care sa permita actualizarea cursului valutar, pentru un proiect depus.Asa ca singura solutie este resemnarea,ca de renegociere a cadrului de implementare nu cred ca poate fi vorba.
 • -1 (1 vot)    
  nu e tocmai asa! (Marţi, 27 ianuarie 2009, 15:58)

  cornelius [anonim]

  Spre informarea dvs, platile catre beneficiari se fac in LEI, bugetul este intocmit in LEI, raportarile se fac tot in LEI. Prin urmare, beneficiarii nu pierd din diferentele de curs valutar. Raportarea la euro se face numai pentru a vedea daca un proiect se incadreaza intr-o anumita limita, la un curs fix, stabilit de obicei in cererea de finantare. In ceea ce priveste diferentele de curs valutar la care Ministerul de Finante face conversia, acestea raman in cont (daca sunt pozitive) sau se suplimenteaza de la buget. Diferentele pozitive se deduc din urmatoarele rambursari de la Comisie, asa ca nimeni nu castiga si nimeni nu pierde! Parerea mea, desigur!
  • 0 (0 voturi)    
   am precizat (Marţi, 27 ianuarie 2009, 16:49)

   IM moderator [utilizator] i-a raspuns lui cornelius

   Beneficiarii se raporteaza mereu la euro, DESI contractul se semneaza in lei.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e tocmai asa! (Marţi, 27 ianuarie 2009, 16:52)

   maria [anonim] i-a raspuns lui cornelius

   Din pacate devizul general si devizul pe obiecte se face pornind de la un curs comunicat de BNR, sau BCE functie de program, iar constructia bugetului si a devizului general porneste de la cursul LEU/EURO din ziua intocmirii SF-ului.Corect decontarea se face in lei, la cursul din SF???si in plus preturile sunt "atacate" de noul curs, adica de 4 LEI/EURO daca mergem pe cursul la care a fost intocmit bugetul de stat.Morala "castig pe toata linia".
 • 0 (0 voturi)    
  POR (Miercuri, 28 ianuarie 2009, 9:18)

  antisnob [anonim]

  Regulamentul CE nr.1083/2006, Articolul 81 "Utilizarea monedei euro" :
  "(1) Sumele din programele operaţionale prezentate de statele membre, declaraţiile de cheltuieli certificate, cererile de plată şi cheltuielile menţionate în rapoartele anuale şi în raportul final de execuţie sunt exprimate în euro.
  (2) Sumele din deciziile Comisiei privind programele operaţionale, din angajamente şi din plăţile Comisiei sunt exprimate şi plătite în euro.
  (3) Statele membre a căror monedă nu este euro la data cererii de plată transformă în euro sumele cheltuielilor suportate în monedă naţională. Sumele respective se transformă în euro pe baza nivelului de schimb contabil lunar al Comisiei valabil pe parcursul lunii în care s-au înregistrat cheltuielile respective la autoritatea de certificare a programului operaţional în cauză. Acest nivel se publică pe cale electronică de către Comisie în fiecare lună"
  • +1 (1 vot)    
   corect! (Miercuri, 28 ianuarie 2009, 12:09)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui antisnob

   ... dar este vorba despre raportarea pe care o face AUTORITATEA la Comisie - nu de raportarea pe care o face beneficiarul la "autoritate"!
   "Autoritatea" poate f. bine sa vireze banii in euro la beneficiar (care, in timp, face plati in lei, schimband euro la cursul din perioada respectiva) sau poate sa vireze echivalentul in lei la cursul euro din data la care a virat banii!

   Numai ca... mdeh! e mult mai bine sa mai scormonesti dupa 1 - 2 euro (adica merg pana la zeci de milioane) din diferente in defavoarea beneficiarului!

   Cu alte cuvinte: in loc sa plateasca echivalentul la data platilor, ei platesc suma in lei, de la data la care s-a semnat contractul!

   Cum am zis: scartzani!
   • 0 (0 voturi)    
    UE (Miercuri, 28 ianuarie 2009, 14:23)

    antisnob [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    MDA, asa e Codruta, art.81 se refera la sumele din declaratiile de cheltuieli catre Comisie.
    Din cate stiu, in unele ghiduri ale solicitantului sumele pentru proiecte sunt trecute in lei, iar contractele de finantare sunt in lei. Dar cred ca bugetul proiectului este exprimat si in euro, iar raportarile beneficiarului catre Organismul Intermediar se fac la un curs euro din luna cand se depune cererea de plata, curs care acum e mai mare decat cel de la data SF sau data contractarii. Depinde cum se varsa sumele de catre unitatile de plata, in lei sau in euro, in conturile beneficiarilor. Oricum dobanda eventual incasata de beneficiar se returneaza, fiind un venit
  • 0 (0 voturi)    
   analiza dosarelor (Duminică, 15 martie 2009, 15:36)

   Benkes Nicoleta [anonim] i-a raspuns lui antisnob

   Este clar..... acest lucru nu se poate schimba... dar de ce nu se incearca scurtarea perioadei de analiza si evaluare a dosarelor cererilor de finantare? Daca in loc de 8 luni s-ar fi evaluat in 3 luni iar inca o luna pana la semnarea contrcatelor... poate s-ar fi salvat in favoarea beneficiarului 5-6% daca nu chiar 15% din suma eligibila....
   este mult mai simplu asa ... ii ramane guvernului bani pentru alte destinatii... bine ca sunt o gramada de investitori care acorda sponsorizari ;-) dupa cum se poate spune.
 • 0 (0 voturi)    
  Hotie (Miercuri, 28 ianuarie 2009, 13:56)

  detzu [anonim]

  Daca cursul scade sub contract se calculeaza la cursul mai mic. Daca cursul creste peste contract , se calculeaza la cursul de contract. Asa ca furt pe fata . Nu cred ca europenii vor asta . Pana nu intram in zona Euro tot de fente din astia o sa avem parte. Si sincer is satul de jocul POLITIC a lui Isarescu. Care ba urca ba coboara Euro cum vrea el , in defavoarea romanilor. Altfel cum se poate explica ca pentru a opri marirea de 4,3 nu sa folosit un ban din rezerva. Doar semnalul ar fi fost suficient , da smecherie de Isarescu -cam prea laudat pentru un prim ministru care negociaza cu tata langa el - nu prea avea chef sa faca ceva acum.
 • 0 (0 voturi)    
  aia e... (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:51)

  Dedalus [anonim]

  Cursul functioneaza in ambele sensuri. Nu ai de unde sa stii daca nu cumva peste trei luni va scadea.

  Marea problema este incapacitatea (inclutura) celor din diverse ministere, care nu stiu sa gestioneze fonduri in valuta. Habar nu au.

  Inca un lucru: avansul ala trambitzat este pentru PROGRAME, nicidecum pentru proiecte!

  Si in proeicte se pot introduce prevederi de acoperire a riscurilor de curs, dar toti beneficarii au fost imbecilizati cu cursuri tinute de niste caraghiosi incompetenti, platiti cu sute de euro pe zi care i-au invatat pe beneficiari (conform spuselor lor) ca la analiza financiara, la componenta de risc, trebuie trecute riscuri cum ar fi "riscul de nerealizare a proiectului, riscul de modificare a legislatiei" si alte asemenea prostii cu barba...

  Am platit cu sute de milioane de euro asistente tehnice care ne-au invatat numai tampenii, care au livrat servicii inutile sau la grupe tinta aiurea... Si i-au tampit si pe aia care mai aveau cat de cat macar bun simt. Ce ne mai miram acum? Avem ce-am vrut.

  Studiile in mod corect trebuie facute in EUR, deoarece aceea este moneda in care se matarializeaza grantul. Bugetul se face in EUR, platile insa- in mod corect- trebuie facute in LEI, la un curs care nu depinde de Banca NAtionala- iarasi corect- ci de cursul intraeuropean (INFO-eur).

  Problema beneficiarilor privati este alta, nu a cursului de schimb neaparat: anume faptul ca un an intarziere inseamana mult in afaceri, nimeni nu sta sa astepte.

  Daca am nevoie de un aparat de tuns oua asztazi, ca se cer oua tunse, ce naiba sa mai fac cu el peste 5 ani, cand nu se mai cumpara nici un ou tuns?!
 • 0 (0 voturi)    
  ...mici sadisme... (Joi, 29 ianuarie 2009, 12:23)

  Dedalus [anonim]

  Uite, faceti un test: intrebati functionarii ministerului de finante care sunt modalitatile de contracarare a riscului de rata de schimb valutar, contractual si bancar.

  Alt test: intrebati functionarii AM -POS diverse pana la ce data se palteste TVA de catre o firma, in general.
 • 0 (0 voturi)    
  renunutare proiect (Miercuri, 11 martie 2009, 16:18)

  Negrea [anonim]

  Ma aflu in postura de a renunta la un proiect in valoare de 220.000 eur inaintat in august 2008 cand cursul euro era undeva la 3,6 ,aprobat dar nesemnat pana in momentu de fata cand cursul este pe la 4,3,adica o crestere de 20% pe care personal nu o mai pot suport.Este oare corect faptul ca am pierdut un an de zile de pomana ?PS O tara condusa de niste incompetenti si indiferenti


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by