Potrivit Ministerului Muncii, finantarile acordate intreprinderilor, din fonduri europene, vor fi folosite pentru subvenţionarea cu cel puţin 50% a salariilor noilor angajaţi, suvenţionarea formării profesionale a salariaţilor şi a investiţiilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Schemele de ajutor de stat urmeaza sa fie lansate la sfarsitul lunii martie.

Ministerul Muncii transmite ca, din cele 133 milioane de euro alocate,

  • 56 de milioane euro vor reprezenta subventii acordate intreprinderilor pentru angajarea de personal;
  • 52 de milioane de euro - pentru formarea profesionala a angajatilor;
  • 25 de milioane euro - pentru subventionarea imbunatatirii conditiilor de sanatate si securitate in munca.

Depunerea cererilor de finantare va incepe la sfarsitul lunii martie, banii se vor acorda dupa principiul primul venit, primul servit, se mai arata in comunicat.

Detalii despre schemele de ajutor de stat – transmise de Ministerul Muncii:

1. Subventii pentru angajare:

"Vor fi subventionate, timp de 12 luni, jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul unor categorii de populatie precum somerii care nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, persoanele care sunt unici intretinatori de familie, persoanele care au depasit varsta de 50 de ani, persoanele care provin din comunitati rome, sau nu au studii medii si calificari care sa le dea mari sanse pe piata muncii.

Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de doi ani se va subventiona un procent de 75% din salarii, timp de 24 de luni. In cazul angajarii persoanelor cu handicap, se va subventiona 75% din salariile acordate, si, mai mult, vor fi acoperite investitiile facute de angajator pentru adaptarea spatiilor de lucru si asigurarea echipamentelor necesare.

Din subventia totala de 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, 29 de milioane de euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural, astfel incat si acestea sa aiba sanse reale pe piata muncii".

2. Formare profesionala:

"Principala departajare se va face in funcție de marimea intreprinderii și de tipul calificarilor pe care intreprinderea vrea sa le ofere angajatului.

Pentru formarea generala, subventia acordata intreprinderii va fi de:

- 60% pentru intreprinderi mari;

- 70% pentru intreprinderi mijlocii;

- 80% pentru intreprinderi mici.

Pentru formarea specifica, subventia fi de 25% din cost pentru intreprinderi mari, 35% - pentru intreprinderi mijlocii și de 45% - pentru intreprinderi mici.

Cu alte cuvinte, daca o firma mica vrea sa califice un angajat in meseria de zugrav, va primi 80% din cheltuieli, daca vrea sa specializeze un zugrav in folosirea unui anumit tip de produs, foarte rar utilizat, specific doar serviciilor oferite de acea firma, va primi doar 45%.

In situatia angajatului unei intreprinderi mari, subvenția pentru calificarea lui in meseria de zugrav va fi de numai 60%, iar daca firma vrea sa-l specializeze doar in utilizarea unui anumit tip de produs – subvenția va fi de 25%.

Vor putea fi finantate si asa numitele programe de mentorat, adica asistarea, indrumarea si evaluarea de catre un angajat al unei intreprinderi, cu experienta de cel putin doi ani in calificarea respectiva, a activitatii tinerilor absolventi pentru adaptarea acestora la cerintele primului loc de munca. In cazul programelor de mentorat, finantarea se acorda doar daca absolventul este angajat cu contract de munca pe o perioada de cel putin 24 de luni.

Un alt criteriu de departajare a cuantumului subventiilor va fi tipul de angajat.

Cuantumurile prezentate mai sus vor fi suplimentate cu 10%, daca formarea profesionala este acordata intretinatorilor unici de familie, persoanelor cu varsta de peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o forma de invatamant secundar sau nu detin o calificare, femeilor – in cazul in care lucreaza intr-o intreprindere in care majoritatea angajatilor sunt barbati - si lucratorilor cu handicap.

Prin subventia acordata pregatirii profesionale se intelege nu doar cheltuiala firmei reprezentand plata celui care preda si materialele folosite in timpul cursului sau a stagiului de pregatire, ci si suportarea salariilor celor care vor fi instruiti, pe perioada de instruire."

3. Imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca

"Vor putea fi decontate cheltuieli cu achizitionarea si montarea diferitelor instalatii, instruirea angajatilor, seminarii de pregatire, brosuri si materiale informative etc.

Subventiile vor putea fi accesate de orice agent economic din Romania, fie cu capital privat, fie cu capital de stat, inclusiv intreprinderile mici si mijlocii.

Nu vor putea depune cereri de finantare intreprinderile aflate in situatii de insolventa sau lichidare, precum si cele care inregistreaza datorii la bugetul de stat sau local. Cererile se vor depune la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane".