ONG-urile romanesti beneficiare de fonduri europene acuza Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP) ca si-ar fi uitat menirea si pare sa doreasca "sa impiedice, in loc sa grabeasca absorbtia fondurilor europene."

Cateva zeci de protestatari ai 'Coalitiei pentru Eliberarea Fondurilor Europene' au afisat pancarte acide la o demonstratie de protest din fata Oficiului.

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociatia Pro Democratia, Centrul de resurse pentru Participare Publica - CERE si Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni au fost organizatorii protestului din fata sediului OPCP de vineri, 13 februarie. Au fost afisate pancarte cu mesaje ca: "Oficina pentru Prevenirea Contractarii Proiectelor!", "Noi facem proiecte, voi dormiti in ghete!" sau "V-ati uitat viziunea, v-ati tradat misiunea!" (aluzie la pagina de web a OPCP).

Viorel Micescu, directorul executiv al CENTRAS, a declarat pentru EurActiv.ro ca protestatarii au cerut reformarea OPCP in sensul eficientizarii ei. Printre altele, revendicarile se refera la "crearea de mecanisme de dialog cu organizatiile neguvernamentale, instruirea corespunzatoare a membrilor institutiei vizate si intretinerea canalelor de dialog din resurse proprii: nu se pot baza numai pe noi sa venim in intampinarea lor. Trebuie sa vina intr-un mod structurat ei catre noi. Fiindca noi aducem fondurile europene iar ei traiesc din faptul ca noi aducem aceste fonduri."

De asemenea, birocratia este una dintre principalele probleme ale ONG-urilor care deruleaza proiecte cu bani europeni:

"Sunt si probleme de birocratie de genul blocarii de proiecte prin solicitari aberante cateodata, este vorba de modul in care este solicitat un anumit lucru, de amenintarile care vin - deci modul de tratament al beneficiarului, e vorba de gradul de detaliu la care se cere o anumita informatie. Toate acestea fac ca fondurile europene sa fie mult mai putin eficiente decat alte fonduri. Va dau exemplu: banii americani care au venit in Romania in anii '90 au contribuit mult mai mult la reforma societatii romanesti decat cei europeni. De ce? Foarte simplu: pentru ca americanii erau orientati catre rezultat, in timp ce europenii parca sunt mai mult orientati spre proces", spune Micescu.

Citeste articolul integral pe Euractiv.ro.