Presedintele Traian Basescu a subliniat, in cadrul discursului sustinut luni, 9 martie, la Palatul Parlamentului, ca Romania are la dispozitie 9 miliarde de euro, din diferite surse de finantare, care nu sunt utilizate din cauza “aparatului birocratic urias”.

“Romania dispune de 3,55 miliarde de euro, resurse neutilizate de la Banca Mondiala, Banca Centrala Europeana si din alte surse. Pentru o parte din aceste credite am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual”, a declarat Traian Basescu in cadrul discursului amintit.

Acesta a mai adaugat faptul ca fondurile structurale pentru 2007, 2008, 2009, neutilizate, se ridica pana la 5,5 miliarde de euro.

In total, a mai spus Presedintele, fondurile totale neutilizate sunt de 9 miliarde de euro. “Daca am reusi in acest an sa utilizam 4-5 miliarde, am avea crestere economica”, a mai spus Traian Basescu.

“Avem un aparat birocratic urias, a carui performanta se ridica la cele prezentate pana acum. Sunt 9 miliarde de euro la dispozitia Romaniei, neutilizate. Este inadmisibil. Acest lucru arata ineficienta profunda a aparatului administrativ”, a subliniat Basescu.

Demersurile Guvernului

Sambata, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legii achizitiilor publice. Unul din scopurile acestui demers il reprezinta, asa cum au subliniat liderii politici in mai multe randuri, absorbtia fondurilor europene. Detaliile legate de continutul actului normativ se gasesc aici.

Pe de alta parte, analistul economic Liviu Voinea considera ca modificarea legislatiei nu a fost realizata intr-o forma potrivita. Acesta a declarat, in cadrul intalnirii online gazduita de HotNews.ro : "Acum asistam la o accelerare a alocarii gresite de resurse din bani europeni prin modificarea legislatiei de achizitie publica, care favorizeaza licitatiile trucate".