Ordonanta de modificare a legislatiei achizitiilor publice, cu care Guvernul se lauda de aproape o saptamana, contine o prevedere care poate intra in contradictie cu regulamentele europene si Constitutia Romaniei. Este vorba despre "taxarea" cu 2% din valoarea contractului a contestatiilor legate de procedura de achizitii.

"Cererile introduse, potrivit prevederilor prezentei Ordonante de Urgenta, la instantele judecatoresti, avand ca obiect contractele de achizitie publica, contractele de concesiune de lucrari publice si contractele de concesiune de servicii se taxeaza cu 2% din valoarea contractului. Cererile pentru repararea prejudiciului cauzat in cadrul procedurii de atribuire se taxeaza cu 2% din valoarea acestuia", spune Art.287 (17) din textul Ordonantei de Urgenta publicata in Monitorul Oficial de joi, 12 martie.

"... in cazul in care o licitatie este contestata in instanta, se instituie o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, pentru persoana fizica sau juridica care depune contestatia. Aceste modificari vor avea drept rezultat reducerea numarului de contestatii cu care se confrunta in prezent autoritatile contractante", a explicat vice-premierul Dan Nica, sambata, 7 martie, anuntand adoptarea reglementarilor.

Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a declarat pentru HotNews.ro- EurActiv.ro ca impunerea unei taxe pentru contestatii intra in contradictie cu regulamentele europene. "Dreptul la justitie este gratuit", a subliniat Liviu Voinea, "si incalcarea acestuia ar putea atrage o procedura de infringement din partea Comisiei Europene".

In plus, accesul gratuit la justitie este un drept constitutional.

UPDATE ANRMAP a transmis HotNews.ro ca sustine, de principiu, introducerea taxei de timbru. Introducerea taxei de timbru a avut in vedere eliminarea contestatiilor formulate in mod abuziv.

"Este evident faptul ca taxa de timbru se aplica diferit in functie de natura actiunilor introduse, respectiv cele evaluate si cele neevaluabile in bani, fapt prevazut si de Legea 146/1997, privind taxele judiciare de timbru.

Prin urmare, taxa de timbru procentuala, prevazuta de Ordonanta de Urgenta 34/2006 cu modificarile ulterioare, se aplica doar actiunilor evaluabile in bani si, cu precadere, actiunilor introduse ulterior incheierii contractului de achizitie publica sau de concesiune de lucrari sau de servicii, doar in acest caz fiind posibila stabilirea in concret a cuantumului exact al taxei procentuale in functie de valoarea efectiva a contractului", explica ANRMAP.

Astfel, pe perioada desfasurarii procedurilor de atribuire, de principiu, actiunile formulate impotriva unor acte emise de autoritatile contractante se vor taxa cu 2.000 lei, fiind considerate acte nepatrimoniale - mai transmite institutia de resort.

Intentia conteaza (?)

Consultantul Ciprian Nicolae a explicat ca ratiunea acestei taxe este aceea de a stopa escaladarea numarului contestatiilor si trecerea dintr-o contestatie intr-alta, numai ca "solutia aleasa ar putea sa nu fie cea mai potrivita deoarece va da nastere la situatii adverse, adica oamenii n-o sa mai conteste in situatii in care trebuie contestat: situatiile, in care in general, autoritatile contractante fac abuzuri si stabilesc criterii arbitrare contrare spiritului legii.

Spre exemplu, solicitarea de diplome si alte hartii pentru demonstrarea capacitatii operationale a operatorului economic".

"Nici inainte nu era in regula, se blocau anumite licitatii", a confirmat Liviu Voinea. Dar se poate gasi o solutie de compromis: spre exemplu, sa impui un numar limitat de contestatii pe an, a mai spus acesta.

Prelungirea procedurilor de achizitii din cauza contestatiilor a blocat numeroase proiecte, pana in prezent, mai ales pe cele de infrastructura, lucru care afecteaza in principal atragerea fondurilor europene.

Potrivit unui articol publicat recent de HotNews.ro-EurActiv.ro, primul proiect depus pentru finantare prin Programul Operational Regional, in octombrie 2007, nu a inceput efectiv nici dupa un an si jumatate. "De sase luni dureaza procedura de licitatie", a declarat pentru HotNews.ro Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita. Potrivit acestuia, problema principala au reprezentat-o numeroasele contestatii depuse de firmele participante la licitatie. "Au fost 14 concurenti si au depus multe contestatii. Abia saptamana trecuta am reusit sa desemnam castigatorul si mai trebuie sa asteptam inca 10 zile pentru alte posibile contestatii", a explicat acesta.