Radu Kubinschi, managerul departamentului EU Grants&Incentives la Deloitte, si Mihai Mladin, senior consultant Deloitte, au raspuns online intrebarilor cititorilor HotNews.ro pe tema accesului la fonduri UE pe timp de criza. Kubinschi a explicat pentru HotNews.ro ca investitorii sunt incurcati de autoritati: "Este de preferat sa-i spui investitorului ca va putea sa-si cumpere echipamentele peste 6 luni, cand deja e foarte greu sa-si mobilizeze resursele, decat sa-i spui sa le tina in stand-by pana cand va binevoi autoritatea sa-i acorde finantarea".

Radu Kubinschi, despre accesarea fondurilor europene

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Durata prea lunga a evaluarii proiectelor depuse este problema principala in cadrul multor scheme de finantare din programele cu fonduri structurale. Numarul "prea mare" de proiecte a fost invocat ca motiv principal al intarzierilor, in numeroase randuri, de catre autoritatile responsabile. Chiar directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro-EurActiv.ro ca "la primele lansari de cereri de proiecte au fost depuse mii de proiecte. Nu aveai cum sa faci evaluarea in 3 luni, era imposibil."

L-am intrebat pe Radu Kubinschi, Managerul departamentului EU Grants&Incentives la Deloitte, ce solutii exista pentru depasirea acestui blocaj. "In momentul in care ajungi sa evaluezi mii proiecte, orice selectie devine arbitrara. Nu poti sa ai mecanism de prioritizare care sa dea o ierarhizare perfecta a acestei mase de proiecte, astfel incat sa-l extragi pe acel 1 din 20 care merita cu adevarat finantare, in comparatie cu celelalte 19", a spus acesta.

Potrivit acestuia, nu ar fi trebuit sa existe scheme de finantare care sa permita primirea a asa de multe proiecte. Trebuie o foarte buna estimare a numarului posibil de proiecte, si eventual restructurate conditiile, poate introducerea unor sub-axe de finantare, a unor sub-segmente, pentru a reduce numarul. Aceste solutii sunt necesare mai ales in cazul in care nu exista posibilitatea alocarii unor sume suficiente pentru grupurile tinta vizate.

Un numar mai mare de evaluatori nu reprezinta o solutie pentru problema creata, in opinia lui Radu Kubinschi. Aceasta fiindca "fiecare evaluator trebuie sa citeasca toate proiectele. Asa trebuie procedat, pentru a asigura un standard de evaluare. Nu se impart proiectele la evaluatori diferiti fiindca exista perceptii subiective, unii puncteaza mai permisiv, altii mai sever. Este ca la scoala. Sunt profesori care dau foarte usor nota 10 si altii foarte greu nota 10", a spus expertul citat.

Expertul Deloitte a subliniat ca intarzierea rezultatelor selectiei creaza probleme importante companiilor. "Pentru firme, momentul investitiei este foarte important. O problema este durata lunga a evaluarilor si a doua, si mai importanta, este impredictibilitatea. Pana la urma, este preferabila o perioada mai lunga si predictibila decat una impredictibila. Una este sa-i spui investitorului ca va putea sa-si cumpere aceste echipamente peste 6 luni, cand deja e foarte greu pentru un investitor adevarat sa-si mobilizeze resursele, cu atat mai mult sa-i spui sa le tina in stand-by pana cand va <> autoritatea sa-i acorde finantarea. El nu poate sa-si calculeze veniturile, sa faca niste previziuni".

Un alt aspect al procesului de finantare il reprezinta domeniile vizate. "Trebuie sa vedem, cu ajutorul unor studii specializate, ce isi doresc companiile romanesti si ce intentii reale au de finalizare a proiectelor. Poti influenta, prin modul in care aloci fondurile, companiile sa mearga intr-o directie sau alta. Spre exemplu, poti sa doresti dezvoltarea domeniului high-tech in Romania, si atunci esti mai generos in conditiile de alocare a fondurilor europene, cu acele companii care investesc in IT&C.

Poate ar fi fost si mai bine sa verifici inainte fezabilitatea acestui demers. Adica sa intrebi companiile: daca va ofer aceste conditii extrem de avantajoase, chiar intentionati sa realizati aceste activitati si sa co-finantati, cu un anumit procent, din buzunar?"

In ce priveste conditiile de finantare, Radu Kubinschi a explicat ca "sunt, fara discutie, cele mai bune din Uniunea Europeana. Avem cele mai mari rate de cofinantare, cele mai multe domenii finantate, iar toate acestea se datoreaza . Daca suntem pe ultimul loc din UE la nivelul de trai, avem cele mai bune conditii de finantare. In momentul in care vom reusi sa reducem decalajul intre PIB-ul pe cap de locuitor intre Romania si UE vom beneficia de aceleasi conditii ca si alte tari, adica minimale".