Programul JEREMIE, o facilitate a Uniunii Europene in contul fondurilor structurale, aloca 100 de milioane de euro pentru IMM-uri. Dupa un an si jumatate de la demararea procedurilor banii nu au ajuns nici macar la bancile intermediare. Cu aprobare la nivel national in vara lui 2007 si acord semnat cu Fondul European de Investitii in februarie 2008, programul JEREMIE este inca pe traseul aprobarilor. Potrivit lui Bogdan Dragoi, scretar de stat MFP, produsele care urmeaza a fi lansate sunt analizate acum de Comisia Europeana, pentru a stabili daca constituie, sau nu, ajutor de stat. Intre timp, cele 100 de milioane de euro sunt prezentate de autoritati ca fonduri absorbite.

"Partea romana si Fondul European de Investitii au finalizat negocierile asupra produselor care vor fi lansate. Acum, sunt la Comisia Europeana pentru a fi analizate si se discuta daca este un potential ajutor de stat sau nu.

Imediat dupa primirea raspunsului, se va face o licitatie, pentru ca aceste garantii vor fi oferite prin intermediul unor banci. Licitatia va demara cat mai curand", a declarat Bogdan Dragoi pentru HotNews.ro - EurActiv.ro, luni, 30 martie.

Cele 100 de milioane de euro sunt prezentate de autoritati ca fonduri absorbite, dat fiind ca banii au fost deja virati de catre Comisia Europeana. Cu toate acestea, ele nu au ajuns nicidecum la IMM-uri, ci se afla in conturile statului.

"Pana la 31 decembrie 2008, au fost realizate plati de circa. 200 milioane euro, reprezentand atat prefinantare acordata beneficiarilor, plati intermediare, precum si suma virata catre Fondul European de Investitii pentru derularea programului JEREMIE", arata informatiile transmise HotNews.ro -EurActiv.ro de catre MFP.

Lungul drum parcurs de fondurile JEREMIE:

Miercuri, 18 iulie 2007: "Executivul a aprobat, prin Hotarare de Guvern, Memorandumul de intelegere cu Fondul European de Investitii privind programul JEREMIE in Romania, care se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii. Potrivit unui comunicat oficial, se estimeaza ca in primul an al perioadei de programare 2007-2013 in fondul JEREMIE se vor vira aproximativ 100 de milioane de euro".

Luni, 23 iulie 2007:

Creditele vor fi acordate prin intermediul unor institutii financiare care vor fi selectate de expertii Fondului European de Investitii (FEI). “Selectia poate dura o luna sau o jumatate de an”, explica Stefan Ciobanu, director in cadrul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Ministerul Economiei si Finantelor. Potrivit acestuia, cel mai probabil in septembrie FEI va deschide un birou in acest scop la Bucuresti si va demara selectia acestor institutii. Astfel, liniile de credit se vor lansa la finalul selectiei, in functie de cat de pregatiti vor fi intermediarii.

Vineri, 15 februarie 2008: Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat ca luni va avea loc semnarea acordului de finantare pentru demararea programului european JEREMIE. Prin acest program, 100 de milioane de euro trebuie alocati unor scheme de finantare si de garantare, pentru IMM-uri.

"Urmatoarele etape in implementarea programului:

- semnarea acordului de finantare intre Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii (FEI);

- selectarea de catre FEI a unei banci care sa "gazduiasca" un cont al acestui program;

- transferul unui avans din bugetul de stat, in contul FEI;

- stabilirea unui birou al FEI la Bucuresti, pentru gestionarea programului;

- selectia de catre FEI a intermediarilor (instituţii financiare de garantare şi de investiţii) care sa deruleze schemele de finantare;

- lansarea schemelor de finantare ".

Din punct de vedere al acestor etape concrete, programul nu a avansat aproape deloc, de mai bine de un an.