Situatia generala a proiectelor si a platilor publicata de autoritatea de resort luni, 13 aprilie, arata o usoara miscare pozitiva in zona semnarii de contracte. In schimb, blocajele inca persista: niciun proiect de resurse umane nu a mai fost contractat in ultimele luni, niciun proiect major de transport nu are OK-ul Comisiei Europene si niciun proiect nu a fost aprobat in 7 din 8 scheme de finantare gestionate de MCTI. Si mai grav, exista inca linii de finantare unde evaluatorii nu sunt selectati. otNews.ro-EurActiv.ro prezinta tabloul la zi al finantarilor europene. Se dezgheata fondurile structurale?

Datele oficiale ale Ministerului de Finante (vezi documentul atasat - Tabel aprilie 2009) arata ca, din cele 1.160 proiecte aprobate, pana la 31 martie 2009, au fost contractate 626, care au o valoare eligibila de 6,8 miliarde lei, adica putin peste 1 miliard de euro.

Valoare proiecte contractate (milioane lei)

  • POR: 2.491
  • POS Mediu: 4.265
  • POS Transport: 130
  • POS CCE (fara JEREMIE): 875
  • POS DRU: 1.554
  • PO Asistenta Tehnica: 31
  • Total: 9.754

Platiti efectiv, sunt numai 935 milioane lei (circa 222 de milioane euro), din care100 milioane euro reprezinta sumele alocate schemei de finantare JEREMIE.

Cumulat, 2007-2009, alocarea este 5,6 miliarde euro.

Diferenta intre sumele alocate si cele cheltuite sunt atat de mari si au fost asa de mult utilizate in discursuri publice incat aproape ca nu mai impresioneaza pe nimeni.

In ultima luna, valoarea platilor a crescut cu peste 100 milioane lei in cea mai mare parte datorita POS MEDIU: 103 milioane lei numai in ultima luna. 40 milioane euro au mai fost platite pe POR si alte 7 milioane de lei pe POS DRU.

Prefinantari au fost efectuate pe 3 programe: POR, POS MEDIU si POS DRU. Rambursari au fost efectuate pe 3 programe: POR, POS MEDIU si PO Asistenta Tehnica.

Daca ne uitam la situatia transmisa de ministere, incepem sa intelegem care sunt punctele sensibile.

  • In primul rand, desigur, vedeta intarzierilor, Programul Operational de Transport (vezi documentul atasat – “Sinteza fonduri structurale februarie-martie 2009”). In continuare, nu a fost aprobat niciun proiect major (in valoare de peste 50 de milioane de euro) de catre Comisia Europeana. Intr-un an de la lansare (11 februarie 2008) au fost depuse numai 21 proiecte dintre care 9 aprobate la nivelul Ministerului si 7 semnate efectiv. Dintre cele semnate, niciunul relevant, numai proiecte de asistenta tehnica si elaborare de studii. Niciun ban platit, nici macar sub forma de avans.

In ultima luna, lucrurile nu au avansat aproape deloc: 2 proiecte respinse si 1 proiect aprobat. Zero pe linie, in continuare, la capitolul plati. In acest context, aproape ca ne vine sa radem cand vedem declaratiile de anul trecut ale lui Ludovic Orban: “ Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010”. http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-2207146-ludovic-orban-fondurile-alocate-pentru-2007-vor-absorbite-100-pana-2010.htm

  • Pe locul doi am putea situa Programul “Cresterea Competitivitatii Economice”.

Un oarecare progres a fost simtit in ultima luna: 96 de proiecte depuse, in plus, dar un singur proiect aprobat in aceasta perioada si 170 de proiecte contractate. Potrivit www.fonduri-ue.ro, pana la 28 februarie erau semnate numai 26 de proiecte, cu toate ca, in data de 6 februarie, ministrul Constantin Nita, a declarat ca toate cele 175 de proiecte selectate pana acum vor fi semnate pana la sfarsitul saptamanii "urmatoare". Este greu de inteles de ce dureaza semnarea unor proiecte mai bine de o luna de zile.

In ultima luna, in cadrul acestui program nu s-a inregistrat niciun progres, din punct de vedere al platilor. In continuare se raporteaza ca “rambursari” cele 400 milioane lei (100 milioane euro) aferente Programului JEREMIE care, asa cum am aratat intr-un articol recent, nici macar nu au ajuns la bancile care trebuie sa le “verse” in piata.

In ce priveste alte componente ale programului, nu s-a incheiat nici macar evaluarea. Din peste 20 de linii de finantare deschise, pe mai multe componente, in mai mult de jumatate din cazuri, desi exista proiecte depuse, evaluarea nu s-a finalizat (zero proiecte aprobate – vezi documentul atasat - “Sinteza fonduri structurale -martie 2009”).

Datele disponibile arata ca pentru componentele de investitii mari ale IMM (cu deadline in august 2008) si investitii ale companiilor mari (cu deadline in octombrie 2008) in februarie inca se derula selectia firmei care se va ocupa de evaluarile tehnico-financiare.

In cazul componentei de "companii mari", reprezentantii Autoritatii de Management au spus ca licitatia a fost anulata fiindca nicio oferta primita nu a fost conforma. Asadar, intregul proces de licitatie trebuie luat de la capat.

  • Programul Operational Sectorial Mediu pare sa stea din ce in ce mai bine. Din datele publicate pe www.fonduri-ue.ro, observam ca au fost contractate 28 proiecte. In ultima luna au mai fost depuse 9 proiecte si 8 proiecte, in valoare de 300 milioane lei, au fost aprobate. Au fost contractate 13 proiecte.
  • Cat despre programele Dezvoltarea Capacitatii Administrative si cel de Asistenta Tehnica, nu este prea mult de analizat. Datele oficiale arata ca pentru primul au fost contractate primele 11 proiecte in ultima luna, in valoare de 4,4 miloane lei. Pe cel de-al doilea a mai fost contactat inca 1 proiect – fata de situatia de la finalul lunii februarie.

Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS DRU) si Programul Operational Regional sunt campioane la contractari. Cu toate acestea, situatia nu este roza - au si ele problemele lor.

  • Potrivit www.fonduri-ue.ro, la POS DRU sunt 248 proiecte contractate pana in prezent, in valoare de 1,5 miliarde lei. Mai sunt cateva sute de proiecte inca in evaluare, de jumatate de an. In ultima luna, zero proiecte contractate, dar au mai fost aprobate 93 de proiecte. Cu toate acestea, pe pagina web a programului (www.fseromania.ro) lista beneficiarilor nu mai este actualizata de aproape un an, mai exact din luna mai 2008.

Reprezentantul Autoritatii de Management, Roxana Vieru a declarat pe 17 martie ca "au fost depuse peste 2.000 de proiecte. Evaluarea este realizata integral de Organismele Intermediare si Autoritatea de Management si nu sunt deloc evaluatori externi", asadar nu se poate sti cand se va incheia selectia pentru cele depuse incepand cu luna septembrie.

http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-5498761-cand-vor-incheiate-evaluarile-proiectelor-depuse-anul-trecut-raspunsul-autoritatilor-resort-cel-mai-scurt-timp.htm

  • POR: in ultima luna, au fost depuse 100 de proiecte. Au fost aprobate numai 5 proiecte, 575 aflandu-se inca in evaluare. Au fost semnate inca 70 de proiecte in valoare de 523 milioane de lei. Constatam ca inca nu au fost semnate toate contractele aferente componentei de finantare pentru microintreprinderi (circa 500 de proiecte aprobate). Amintim faptul ca proiectele au fost depuse in luna iunie 2008 si rezultatul evaluarilor a fost anuntat in noiembrie.