Care este gradul de implicare al bancilor in sprijinirea proiectelor cu finantare europeana? Ce solutii de co-finantare, pre-finantare si garantare pot oferi bancile romanesti? Care sunt dificultatile in accesarea fondurilor si implementarea proiectelor, si posibilele solutii? Florian Filat, directorul Bancpost de Programe ale Municipalitatilor, Entitatilor de Stat si Uniunii Europene, a raspuns joi intrebarilor cititorilor EurActiv.

Florian Filat are o experienta de peste 8 ani in domeniul proiectelor cu finantare europeana. In calitate de consultant, a fost implicat in pregatirea a peste 150 proiecte pe diferite programe de finantare atat pentru clienti privati cat si publici pe o varietate larga de domenii de la infrastructura, dezvoltarea afacerii pana la societatea civila.

Timp de 4 ani, a fost managerul diviziei de consultanta din cadrul Mercury360 unde a implementat proiecte complexe de consultanta/asistenta tehnica pentru organisme guvernamentale promovand programele de finantare nerambursabila ale Uniunii

Europene sau Guvernului Romaniei.

Din 2007, este managerul diviziei pentru Programe ale Municipalitatilor, Institutiilor de Stat si Uniunii Europene din cadrul Bancpost si este responsabil cu dezvoltarea activitatilor bancii in domeniul proiectelor derulate cu fonduri publice (guvernamentale sau ale UE).

Experienta ampla cu diferite categorii de clienti (companii, municipalitati, ministere, ONG-uri) din multiple perspective (consultanta, banca, autoritati) ii ofera o intelegere asupra oportunitatii fondurilor europene precum si a solutiilor de accesare si finantare a proiectelor.