IMM-urile vor putea depune, incepand din 8 iunie, proiecte pentru "investitii mici" si "investitii mari" finantate prin fonduri structurale europene. Noutatile fata de licitatiile din 2008: se poate obtine prefinantare de pana la 35% din valoarea eligibila a proiectului si autoritatea de resort se angajeaza sa evalueze proiectele in cel mult doua luni. "Ar insemna o performanta, fiind o reducere cu zece luni a perioadei de evaluare de anul trecut", a declarat Laura Marusca, director in cadrul Ministerului pentru IMM.

Ghidul solicitantului pentru investitii ale IMM de pana la 1.075.000 de lei ("investitii mici") si cel pentru investitii ale IMM intre 1.075.000 si 6.450.000 de lei ("Investitii mari"), finantate prin Programul de Crestere a Competitivitatii Economice, au fost lansate oficial miercuri, 6 mai, ziua de deschidere a "Targului IMM 2009" organizat in cadrul Saptamanii europene a IMM.

Ghidurile si alte informatii necesare pot fi gasite aici.

Documentele includ o serie de noutati de fond. Principalele schimbari constau in reducerea numarului de documente solicitat la depunerea proiectelor, acordarea unor prefinantari de pana la 35% din valoarea eligibila a proiectului si angajamentul legat de reducerea de la 12 luni la nu mai mult de 2 luni a perioadei de evaluare.

"Problema principala anul trecut a fost numarul foarte mare de proiecte si de documente pentru aceste proiecte. Am avut si proiecte care insumeaza 2-3 bibliorafturi cu documente. Pornind de la aceste constatari, am simplificat foarte mult cererea de finantare, am redus numarul documentelor solicitate. Am ajuns la 3 declaratii pe propria raspundere si la prezentarea ceritificatului constatator. Ceea ce inseamna ca lucrul pe care punem accent este cererea de finantare care trebuie sa fie cu adevarat competitiva.", a explicat Laura Marusca, director in cadrul Organismului Intermediar pentru IMM.

"Pana acum, aveam probleme legate de lipsa documentelor si nu se mai ajungea la evaluarea efectiva a proiectului depus; era respins inca dinainte de aceasta faza. Vom incepe invers; daca proiectul va fi declarat competitiv se vor cere si documente suplimentare", a mai spus Marusca.

Modalitatea de acordare a prefinantarii: firma precizeaza si in cererea de finantare ca doreste prefinantare, si in ce procent - in limita de 35% din valoarea proiectului. Pentru a primi acest avans, firma trebuie sa vina cu o scrisoare de garantie bancara pentru valoarea solicitata ca prefinantare.

O alta noutate: se accepta ca firma sa aiba datorii la bugetul de stat, in anumite conditii. Mai exact, in doua situatii: prima, daca diferenta intre datoriile statului catre firma si datoriile firmei catre stat este pozitiva. A doua, daca firma are datorii care sunt sub 1/12 din valoarea datoriilor pe un an.

Legat de perioada de evaluare, Laura Marusca a precizat ca "termenele de evaluare pe care le-am stabilit noi sunt foarte ambitioase si vizeaza incheierea contractelor in maximum 2 luni de la depunerea cererilor de finantare - ar insemna un progres de cel putin 10 luni fata de sesiunea trecuta".

Problema principala, deocamdata, este numarul foarte mic de persoane care se ocupa de evaluare la Organismul Intermediar pentru IMM. Informatiile, din mai multe surse, arata ca este vorba de circa 15 persoane care se ocupa, in prezent, de evaluari. Din aceleasi surse, HotNews.ro - EurActiv.ro a aflat ca Guvernul anterior aprobase o suplimentare de personal cu 30 de posturi, insa totul a fost anulat odata cu aplicarea politicii de reducere a cheltuielilior a Guvernului Boc.

Ce se intampla cu proiectele aprobate in cadrul schemelor similare, deschise in 2008? Potrivit Laurei Marusca, pana acum au fost semnate, in total, peste 350 de contracte pentru schema de "investitii mici". Mai sunt asteptate cateva avize, ultimele, de la Autoritatea de Management, pentru a fi semnate si ultimele contracte.

La componenta de "Investitii mari", evaluarea se apropie de final - "speram sa terminam pana la sfarsitul lunii mai", a explicat aceasta.