Directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Stefan Ciobanu, a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca noile norme pentru prefinantarea proiectelor "se aplica, asa cum scrie, tuturor beneficiarilor care au proiecte ce intra sub incidenta ajutorului de stat / de minimis", adica proiectelor care vor fi semnate in cadrul noilor licitatii, dar este posibil si pentru proiectele deja semnate, prin incheierea unui act aditional.

"Astfel de proiecte se regasesc in cadrul POS Competitivitate, POR si POS DRU. Ordinul stabileste un cadru general, fiecare Autoritate de Management urmand sa decida pe ce abordare va merge (ex. daca se va da 35% sau mai putin, daca se va da integral sau in transe etc.)", a explicat Stefan Ciobanu.

Aceasta abordare trebuie sa se regaseasca in noile ghiduri care vor fi lansate dupa aparitia Ordinului, a aratat acesta.

"In ceea ce priveste aplicabilitatea si la contractele de finantare deja semnate, teoretic s-ar putea cu addendum, insa numai dupa verificarea modului in care o astfel de masura nu incalca prevederile schemei de ajutor de stat pentru domeniul major de interventie sau operatiunea respectiva", a mai adaugat Stefan Ciobanu.

Prevederi legate de prefinantarea companiilor private au fost deja incluse in noile Ghiduri ale solicitantului pentru finantarea investitiilor mici si investitiilor mari ale IMM, in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", lansate oficial in data de 6 mai.

Ordonanta de Urgenta privind prefinantarea companiilor private dateaza din decembrie 2008, fara norme de aplicare. Detalii legate de Ordonanta - aici.

Normele au fost aprobate cu 3 luni mai tarziu, in data de 24 martie, asa cum a semnalat blogul eurofonduri.wordpress.com. Ordinul cu normele de aplicare a prefinantarii poate fi citit aici si pe www.fonduri-ue.ro - sectiunea Legislatie.