Schema de finantare pentru investitii ale IMM de pana la 1.075.000 lei a fost luata cu asalt de intreprinzatori. De ieri dimineata, 9 iunie, si pana la aceasta ora au fost inregistrate in sistemul electronic al programului finantat cu fonduri UE peste 400 de proiecte. Teoretic, acestea acopera deja aproape intreg bugetul alocat acestei sesiuni de finantare: 430 milioane de lei.

Potrivit Laurei Marusca, directorul Organismului Intermediar din Ministerul IMM pentru Programul Cresterea Competitivitatii Economice, in numai 2-3 ore de la deschiderea liniei de finantare au fost inregistrate electronic peste 200 de proiecte.

Pe lista proiectelor, publicata online, se gasesc informatii legate de solicitant, suma solicitata si data la care firma trebuie sa se prezinte cu dosarul "pe hartie" la autoritatea de resort.

Din aceste informatii putem constata ca majoritatea au solicitat finantare in jur de 1 milion de lei.

Desigur, nu toate proiectele vor fi selectate pentru finantare, dar, ca simplu termen de comparatie, bugetul alocat acestei sesiuni de finantari este de 430 milioane de lei.

Graba intreprinzatorilor sa inregistreze proiecte se justifica prin faptul ca sistemul de evaluare este "primul venit-primul servit", adica proiectele intra in evaluare in ordinea cronologica a inregistrarii. Informatiile legate de conditiile de selectie si alte date cu privire la program pot fi gasite aici.

Tot marti, 9 iunie, s-a deschis linia de finantare pentru investitii mari ale IMM (intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei), prin acelasi program - POS CCE. Potrivit listei publicata online, au fost inregistrate deocamdata numai 26 de proiecte iar aceasta, potrivit Laurei Marusca, din doua motive: sistemul nu este "primul venit - primul servit" in acest caz, ci toate proiectele intra in evaluare dupa expirarea termenului limita de 10 august. In plus, este vorba de proiecte mai complexe, cu sume mai mari.

Schemele similare au fost luate cu asalt si in 2008, pe "investitii mici" fiind semnate contracte pentru circa 350 de proiecte, din 851 inscrise initial online si 676 depuse efectiv la autoritatea de resort.

Laura Marusca a mai declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca Organismul Intermediar a finalizat evaluarea si pentru schema de investitii mari, unde au existat 572 proiecte in evaluare timp de mai bine de 9 luni.

Rezultatul evaluarilor pentru "investitii mari", din 2008, a fost transmis Autoritatii de Management din cadrul Ministerului Economiei, si "speram ca pana la sfarsitul lunii iunie sa semnam contractele", a spus directorul din Ministerul IMM.