Cei care asteapta rezultatele evaluarii proiectelor in domeniul resurselor umane, depuse in decursul anului 2008 pentru finantare din fonduri europene, pot sta linistiti: selectia este incheiata si rapoartele finale de evaluare vor fi aprobate pana la finalul acestei saptamani, a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro Petre Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii. Potrivit acestuia, este vorba despre circa 2.800 de proiecte, din care aproximativ 30% au fost selectate pentru finantare iar beneficiarii vor primi notificari "incepand de saptamana viitoare".

Cu doua saptamani in urma Fratean declara pentru HotNews.ro ca rezultatele selectiei vor fi anuntate in maximum doua saptamani.

"Stiu ca sunt intarzieri, dar au fost multe proiecte si trebuie sa fim foarte atenti cu toate procedurile de evaluare. orice scapare poate costa Romania refuzul decontarii fondurilor de catre Comisia Europeana", a explicat Fratean.

Informatiile disponibile pana in acest moment, potrivit secretarului de stat, arata ca proiectele selectate acopera alocarea financiara pentru anii 2007 si 2008. "Daca merg bine toate liniile de finantare lansate in 2009, putem scoate la licitatie chiar si suma alocata anului 2010", a mai spus acesta.

Greseli frecvente

Fratean a constatat ca deocamdata, in cadrul liniilor de finantare lansate in 2009, solicitantii nu prea s-au inghesuit sa depuna proiecte. "Probabil ca multi asteapta rezultatul evaluarilor de anul trecut, in ideea ca daca proiectele sunt respinse, sa le redepuna. Au fost multe proiecte bune dar care au <> pentru cateva greseli deja frecvente. Acestea sunt:

- dezvaluirea identitatii solicitantului in formularul de completare a proiectului;

- depasirea bugetului;

- eligibilitatea grupului tinta;

- activitati neeligibile pe domeniul de interventie ales, ci pe alte domenii.

Ministerul se plange de beneficiarii neseriosi

Secretarul de stat a declarat ca ii invita pe toti cei care se afla in una din aceste situatii sa

corecteze greselile si sa redepuna proiectele in cadrul liniilor de finantare lansate in 2009.

Cat priveste beneficiarii de finantare care deja au semnat contractele, Fratean a declarat: "Facem un apel ca beneficiarii sa se apuce sa deruleze proiectele si sa efectueze cheltuielile. Unii dintre ei intarzie nejustificat proiectele."

Acesta a facut un apel si la beneficiarii selectati, care au fost chemati sa semneze contractele: "suntem in situatia de a prelungi termenele unor documente pentru ca beneficiarii nu s-au prezentat la semnare in termenul stabilit".