Proiecte aflate in evaluare de 9-10 luni - in cazul a trei programe cu fonduri europene. De cate ori ii auziti pe Guvernanti spunand ca fondurile europene sunt prioritatea numarul 1 a Romaniei si ca situatia cheltuirii acestora este dezastruoasa? Chiar acum cateva minute premierul a amintit din nou acest subiect. Astazi mi s-a confirmat ca una din problemele principale, de care sunt responsabili, culmea, tocmai Guvernantii, este legata de angajatii institutiilor de resort. Sunt putini si depasiti de situatie. Si, din cauza restrictiilor bugetare din acest an, nu se mai fac angajari iar angajatii - putini, care au ramas -inca nu stiu daca vor primi controversatul spor de 75%.

Este un cerc vicios. Toata lumea il stie, nimeni nu are nicio solutie. Nimeni nu vrea sa se planga oficial de aceasta problema. Este o problema de sistem, dar nimeni nu-si bate capul s-o rezolve. Functionarii din institutiile responsabile cu gestionarea fondurilor UE sunt depasiti de numarul de proiecte primite. In urma restrictiilor bugetare impuse de Guvern, personalul trebuie sa se descurce cum poate.

Astazi, 23 iunie, am aflat ca nici pana la acest moment nu au fost semnate toate contractele pe componenta 4.3. - Dezvoltarea microintreprinderilor - a Programului Operational Regional. Proiectele au fost depuse cu mai bine de un an in urma. In regiunea Bucuresti-Ilfov, mai sunt 5 contracte de semnat si cel mai probabil mai sunt cateva zeci la nivelul intregii tari. Explicatia reprezentantilor autoritatilor de resort este simpla: "la minister este o singura persoana care se ocupa de semnarea contractelor si de elaborarea Ghidurilor pentru lansarea liniei de finantare din acest an".

Problema a fost mentionata si de reprezentanti ai Organismului Intermediar pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, unde, si mai grav, nu s-au publicat inca rezultatele evaluarii pentru una din componentele de finantare (investitii mari ale IMM). Informatiile, din mai multe surse, arata ca este vorba de circa 15 persoane care se ocupa, in prezent, de evaluari. Din aceleasi surse, HotNews.ro - EurActiv.ro a aflat ca Guvernul anterior aprobase o suplimentare de personal cu 30 de posturi, insa totul a fost anulat odata cu aplicarea politicii de reducere a cheltuielilior a Guvernului Boc.

De aceeasi problema (ca "(au fost multe proiecte") s-a plans chiar ieri, 22 iunie, secretarul de stat in Ministerul muncii Petre Fratean si, recent functionarii din Autoritatea de Management pentru Programul de resurse umane. La acest Program, de asemenea, sunt proiecte in evaluare din luna septembrie 2008.

Daca cheltuielile bugetare nu pot creste in 2009, din cauza ca deficitul trebuie tinut sub control, in mod evident trebuie cautate alte solutii. Unii consultanti au propus, in cadrul unei intalniri online gazduita de HotNews.ro, modificarea criteriilor de depunere a proiectelor sau a sistemului de depunere a proiectelor.

In mod cert, trebuie gasita o solutie la nivel de sistem, si prin "sistem" intelegem Guvern impreuna cu Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale. Aceasta fiindca, este evident, functionari care sa lucreze pe gratis, evaluatori pro-bono sau proiecte gata evaluate nu exista.

Guvernantii se mandresc de fiecare data cu masurile de simplificare a procedurilor de accesare a acestor fonduri. Beneficiarii vor fi multumiti ca pot sa depuna proiecte in conditii mai clare si mai rezonabile.

De asemenea, este de asteptat ca beneficiarii ce au semnat deja contractele sa simta o inlesnire in procedurile de implementare a proiectelor.

Veriga lipsa intre acestea doua este perioada interminabila in care proiectele stau in birourile autoritatilor. Este o prapastie care, pe multi, ii face se renunte iar pe altii, sa faca eforturi aproape imposibile pentru a-si pastra planul initial de activitati si investitii.