Comisia Europeana a decis vineri neramburasarea altor 5,3 milioane de euro pentru platile directe din agricultura care trebuiau facute in perioada octombrie 2008-martie 2009, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru agricultura. Masura luata de Bruxelles este urmarea platilor tarzii a subventiilor pentru anul 2007. In aceste conditii, banii sunt suportati de la bugetul statului.

Decizia de vineri a Comisiei este a treia de acest gen, APIA primind de la Bruxelles alte doua scrisori oficiale, primele doua notificari insumand 8,6 milioane de euro care reprezinta penalitati aplicate pentru platile efectuate in perioada iulie 2008-octombrie 2008. Acum acestor bani li se adauga 5,3 milioane de euro, bani care, nefiind rambursati de Comisie pentru platile facute cu intarziere, vor fi suportate de la bugerul de stat.

Potrivit directorului APIA, Daniel Constantin, sunt mai multe explicatii: a fost primul an de efectuare a platilor pe suprafata, au existat probleme legate de functionarea sistemului IT, "intr-un fel inerente daca ne gandim la complexitatea acestuia" si "nu trebuie sa uitam ca Romania are un anumit specific privind structura exploatatiilor agricole, astfel incat trebuie gestionate 1,1 milioane de cereri".

"Exista discutii cu cei de la Comisie pentru a fi luate in calcul si ordinele de plata transmise in ultimele zile ale lunii iunie 2008, inainte de termenul de 30 iunie prevazut de regulamentele europene pentru efectuarea platilor fara penalizari", spune Constantin.

Argumentul autoritatilor romane este ca APIA a facut acele plati, chiar daca banii s-au intors in conturile Agentiei, pentru ca fermierii au declarat conturi care nu erau corecte. Numai ca exista doar posibilitatea reducerii primei sume, de 8,6 milioane de euro aferenta perioadei iulie-octombrie 2008. Daca penalizarea va fi redusa, o parte din bani se poate recupera. In caz contrar, Romania a facut plati directe pe agricultura in valoarea de 13,9 milioane de euro, bani pe care nu ii mai poate recupera de la Bruxelles. Purtatorul de cuvant al Comisiei a precizat ca Romania a fost invitata sa ofere informatii mai detaliate privind platile intarziate.

Constantin a spus ca pentru subventiile pe 2008 se fac eforturi ca procentul de plati sa fie cat mai mare si a subliniat necesitatea ca ele sa fie corecte. Experienta anterioara a demonstrat, spune directorul APIA, ca "valoarea estimata a corectiilor pentru platile de anul trecut este mult mai mare fata de cea a penalizarilor".

Comisia urmeaza sa comunice, potrivit APIA, corectiile aplicate pentru platile facute anul trecut in lunile octombrie-noiembrie 2009, cand Romania afla daca are de returnat bani sau nu Bruxelles-ului.

Pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie sa faca platile directe catre fermieri pana la 30 iunie. In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc 4%.

Potrivit art. 9 din regulamentul CE883/2006, toate cheltuielile suplimentare facute fata de marja de 4% se reduc astfel: cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de doua luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o intarziere mai mare de patru luni cheltuielile se reduc cu 100%. Adica acestea sunt procentele pe care Comisia nu le mai ramburseaza, banii cheltuiti urmand sa fie contabilizati la bugetul national.