Rapoartele de evaluare a 749 de proiecte europene in domeniul resurselor umane sunt in curs de finalizare, a anuntat Ministerul Muncii. Pentru 304 proiecte au fost semnate contracte.

In ceea ce priveste valoarea acestora, Ministerului Muncii prezinta doua cifre diferite. Pe de o parte spune ca "institutiile, asociatiile si ONG-urile au contractat pana in prezent proiecte pentru fonduri europene de peste 525 milioane de euro". Pe de alta parte spune ca "Valoarea totala a proiectelor pentru care au fost semnate contractele este de 377,27 milioane de euro" (vezi in comunicatul Ministerului)

In acelasi timp, pe website-ul de resort a fost publicata lista cu o parte din proiectele contractate - 273 proiecte.

Potrivit aceluiasi comunicat, pentru cele 72 de linii de finantare deschise in anul 2008 au fost depuse 2.842 de proiecte, cu o valoare totala solicitata de 2,6 miliarde de euro.

Pana in prezent, toate proiectele au fost evaluate. Dintre acestea, 1.573 au fost respinse din cauza neindeplinirii criteriilor de eligibilitate sau calitatea slaba a proiectelor. Doar 520 au fost aprobate, valoarea lor fiind de 592 milioane de euro, iar pentru celelalte 749 urmeaza sa fie finalizat raportul de evaluare.

Dintre proiectele aprobate, doar pentru 304 proiecte au fost semnate contracte. Celelate proiecte aprobate sunt in curs de contractare, beneficiarii urmand sa prezinte AMPOSDRU documentele solicitate in vederea semnarii contractelor. Pana la data de 15 mai 2009, au fost efectuate plati,reprezentand prefinantari si rambursari, in valoare de 40,97 milioane de euro.

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a lansat, anul trecut, 72 de linii de finantare, prin Fondul Social European, cu o alocare financiara totala de 1,2 miliarde de euro.

Sumele au fost repartizate astfel:

- 451,2 milioane de euro – alocare financiara pentru liniile de finantare lansate

in data de 15 februarie 2008 (cereri de propuneri de proiecte strategice);

- 313,6 milioane de euro – alocare financiara pentru liniile de finantare lansate

in data de 16 aprilie 2008 (cereri de propuneri de proiecte de grant);

- 417,9 milioane de euro – alocare financiară pentru liniile de finantare lansate

în data de 8 iulie (cereri de propuneri de proiecte strategice).