Cititorii HotNews.ro au reactionat la comunicatul de presa transmis de Ministerul Muncii si declaratiile facute la The Money Channel, prin care se ofera explicatii legate de prelungirea termenului limita pentru depunerea unor proiecte strategice, pentru obtinerea de fonduri europene. "Interesant este ca pana la data de 31 august ora 16:00, rata de acoperire era de 412% (2,58 miliarde euro), deci deja suficienta si mai mare decat rata de acoperire din cererile de proiecte anterioare", arata un document primit de la cititori.

Ministerul Muncii a publicat pe website-ul oficial al Programului explicatii legate de prelungirea termenului limita pentru depunerea de proiecte strategice in cadrul Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane", in data de 31 august 2009.

Problema, sesizata in premiera pe blogul eurofonduri.wordpress.com, citat de HotNews.ro a declansat o serie intreaga de reactii si explicatii la nivelul autoritatilor romane si europene.

Dupa expirarea celui de-al doilea termen limita, The Money Channel a organizat o dezbatere in care reprezentantii Ministerului Muncii si reprezentantii sectorului de consultanta au facut o serie de declaratii legate de acest subiect. Vezi emisiunea The Money Channel

Un beneficiar de finantari, care a dorit sa ramana anonim a transmis HotNews.ro un document care aduce mai multe contraargumente la explicatiile furnizate de reprezentantii Autoritatii de resort. Citeste documentul integral- atasat

Cateva idei prezentate in documentul transmis de beneficiar:

  • "Cei de la AMPOSDRU nu au inteles nici acum ca modul in care au procedat nu este corect si nu respecta principiul de tratament egal. Cei 380 care au depus proiectele dupa data de 31 august au avut o saptamana in plus fata de cei care au depus la timp. Trebuie mentionat ca exista posibilitatea ca si cei 1.018 aplicanti (proiecte) care nu au stiut de amanare si au depus pana la ora 16:00, sa doreasca sa aiba sansa de a imbunatati calitatea proiectelor pregatite, in acea saptamana. ..
  • In total s-au depus proiecte in valoare de 3,65 miliarde euro pentru o alocare de 626 milioane euro, adica o rata de acoperire imensa, de 583%. Interesant este ca pana la data de 31 august ora 16:00, rata de acoperire era de 412% (2,58 miliarde euro), deci deja suficienta si mai mare decat rata de acoperire din cererile de proiecte anterioare..."

Documentul ridica si cateva intrebari:

  • "cum se va asigura transparenta si obiectivitatea evaluarii acestor 2.101 proiecte?
  • cine sunt cele 2 firme private subcontractate (ARCHIDATA SI EUROPEAN PROFILES) de care a vorbit Dl Cosmin Meleca, director AMPOSDRU, in cadrul emisiunii televizate, care vor avea responsabilitatea dificila de a selecta practic din 5.849 milioane euro cele 1.171 milioane?
  • Prin ce modalitate se va asigura controlul evaluarii si cine sunt evaluatorii celor 2 firme care vor evalua 2.101 proiecte? Si apoi, cum se poate declara public ca evaluarea va dura 30 de zile in conditiile in care, pentru proiectele de ajutor de stat depuse inca din aprilie anul curent, nu s-a primit nici un rezultat (si probabil mai exista inca proiecte de anul trecut care nu au primit rezultalele evaluarii)?"