Aron Ioan Popa, presedintele Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi, si-a pastrat calitatea de actionar unic la firma Expert Audit Group mai bine de sase luni dupa ce a fost numit oficial in functie. Potrivit expertilor Centrului de Resurse Juridice si legilor care reglementeaza functionarea institutiei, Aron Popa se afla intr-o situatie de conflict de interese pentru care va fi sesizata Agentia Nationala de Integritate. Informatia a fost verificata in urma sesizarii primite de la cititorii HotNews.ro.Aron Popa a declarat pentru HotNews.ro ca a depus formalitatile pentru a iesi din firma in luna mai, pe cand numirea sa in functie a fost facuta oficial in data de 4 noiembrie 2008.

O declaratie de interese a Presedintelui Autoritatii de Audit, prezenta pe website-ul Curtii de Conturi, inregistrata in iunie 2009, contine informatia potrivit careia Aron Popa este actionar cu 100% parti sociale la Expert Audit Group S.R.L. si cu 50% parti sociale la o alta firma, Onesib SRL Sibiu.

A doua declaratie de interese inregistrata in data de 25 septembrie, adica exact in ziua publicarii interviului pe HotNews.ro, nu mai contine aceste doua informatii (vezi documentul atasat). Ciudat este faptul ca, de la o zi la alta, aceasta a doua declaratie de interese a disparut de pe website-ul institutiei, in prezent existand numai cea din luna iunie, in care Popa isi declara calitatea de actionar.

"Prima declaratie am depus-o, conform legii, in luna mai. Dupa ce am renuntat la calitatea de actionar, am depus si a doua declaratie", a declarat Aron Popa pentru HotNews.ro.

Acesta a spus ca a renuntat la calitatea de actionar dupa ce a depus prima declaratie, adica in cursul anului 2009. "Nu mai stiu exact cand a fost, stiti ca a durat mult, eu mi-am depus imediat formalitatile dar a durat foarte mult la Registru, la avocat, la... deci din momentul iu care eu am decis sa renunt la toate activitatile, pana cand a fost comunicat la Registrul Comertului, a trecut un termen, nu mai stiu exact cat a fost, oricum perioada iulie-august deja nu mai eram actionar. Solicitarea de iesire din firme am depus-o imediat dupa declaratia de interese din luna mai", a spus Popa pentru HotNews.ro.

La Registrul Comertului, apare o modificare recenta in situatia firmei in data de 30-07-2009, iar in pozitia de actionar unic al firmei apare Lucica Popa , sotia lui Aron Popa. "Pai, ce sa faci, intr-un an de criza cine iti preia un business... Precizez ca sotia chiar lucreaza in firma, este directorul firmei", a subliniat Popa.

Potrivit Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei [...] prevenirea si sanctionarea coruptiei, membrilor Curtii de Conturi : "li se aplica dispozitiile art. 72 si regimul incompatibilitatilor prevazut in prezentul titlu pentru ministri si, respectiv, secretari de stat, precum si incompatibilitatile prevazute in legi speciale". Aceste legi speciale sunt, in cazul de fata, potrivit expertilor CRJ, Legea Curtii de conturi si Statutul magistratilor.

In legea mentionata se precizeaza ca persoanele mentionate, daca se afla intr-un caz de incompatibilitate, vor informa, in termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatul. Mai mult, "in termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevazut... persoanele care exercita demnitatile publice si functiile publice vor opta intre aceste functii si cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionand din functia care a generat cazul de incompatibilitate".

Iar dupa expirarea acestui termen, "daca starea de incompatibilitate continua sa existe, persoana care ocupa functia sau demnitatea publica este considerata demisionata din aceasta functie. Demisia se aduce la cunostinta Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului. Hotararea Camerei prin care se constata demisia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. "

Vezi extrase din legislatie si interpretarea acestora realizata de CRJ, in documentul atasat.

Aron Popa nu este de aceeasi parere. "Am iesit din cele doua societati pentru ca nu am vrut sa mai fiu actionar. Mi-am facut documentele care sunt obligatorii, am primit de la Registrul Comertului ca nu mai sunt actionar. Daca va uitati in legea de functionare a Curtii de Conturi, scrie ca consilierii de conturi sunt supusi incompatibilitatilor prevazute pentru magistrati. Legea spune ca incompatibilitatile se aplica numai judecatorilor", a mai spus Aron Popa.

Problema este ca Art. 49, alin. (1) din Legea Curtii de conturi nr. 94/1992 spune ca: "Membrii Curţii de Conturi sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe toată durata acestuia. Aceştia sunt demnitari de stat şi sunt supuşi incompatibilităţilor prevăzute de lege pentru judecători".

In plus, Legea de Functionare a Curtii de Conturi stipuleaza in Art. 49, alin(3): "Membrilor Curţii de Conturi le este interzisă exercitarea, direct sau prin persoane interpuse, a activităţilor de comerţ, participarea la administrarea ori conducerea unor societăţi comerciale sau civile. Ei nu pot fi experţi sau arbitri desemnaţi de parte într-un arbitraj".

Intrebat cum comenteaza faptul ca intra sub incidenta incompatibilitatilor prevazute pentru membrii Curtii de Conturi, Aron Popa a spus ca nu a fost administrator, ci doar actionar.

Acest argument a fost demontat totusi de expertii Centrului de Resurse Juridice: "interpretarea legislatiei este clara. Nu au voie sa fie nici asociati, nici actionari, nici administratori. Nu in ultimul rand, este aberant, este un conflict de interese din punct de vedere al principiilor: o persoana din conducerea Curtii de Conturi sa aiba o firma de audit si consultanta financiara!"a explicat Radu Nicolae, director program la CRJ.

Acesta a mai spus ca "Agentia Nationala de Integritate ar trebui sa se autosesizeze in acest caz si, daca nu, o vom face noi".

(Vezi extrase din legislatie si interpretarea acestora realizata de CRJ, in documentul atasat.)

Nota: Multumim lui Mihai, cititorul care a sesizat posibila incompatibilitate.