EximBank a lansat un pachet de produse de creditare destinat companiilor si autoritatilor publice care au proiecte finantate din fonduri structurale, prin care acorda credite pentru cofinantare, prefinantare, precum si scrisori de intentie neangajante, se arata intr-un comunicat al bancii. Reprezentantii bancii precizeaza ca prin aceste produse, EximBank poate acoperi "pana la 100% din nevoile de finantare specifice proiectelor derulate cu bani europeni".

In functie de tipul proiectului finantat din fonduri structurale, banca poate acorda credite de investitii destinate cofinantarii componentei care reprezinta contributia proprie a firmei la proiectul finantat din fonduri structurale.

Totodata, EximBank poate acorda credite destinate prefinantarii nevoilor companiilor pentru acoperirea decalajului de timp care apare intre momentul platilor facute de furnizori in cadrul proiectului si cel al incasarilor de la autoritatea de management, precum si scrisori de intentie/confort neangajante prin care banca isi exprima intentia de a pune la dispozitia companiilor fondurile necesare sustinerii proiectului, cu conditia acceptarii acestuia de catre autoritatea de management responsabila cu gestionarea finantarilor europene.

Prin creditele de investitii destinate cofinantarii, o companie care a incheiat un contract de finantare cu autoritatea de management poate obtine 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii. Finantarea se acorda in lei sau valuta pe termen scurt, mediu si lung in functie de tipul proiectului, perioada de implementare si capacitatea de rambursare a firmei.

In ceea ce priveste creditele destinate prefinantarii unui proiect, acestea pot asigura pana la 100% valoarea finantarii europene obtinute de o societate si se acorda pe o perioada de maximum doi ani.

EximBank este controlata in proportie de 95,37% de catre stat, prin intermediul AVAS. Banca are 11 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Alba Iulia.