Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) spune ca, pana in prezent, 72,75 la suta dintre fermieri au incasat avansul din plata unica pe suprafata (avansul din suma aprobata sa se acorde beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata/SAPS). Conform oficialilor APIA, procentul nu este mai mare din vina fermierilor, care au iesit prost la controlul efectuat prin teledetectie. Astfel, la verificarile prin teledetectie, autoritatile au depistat neconcordante la 68,31 dintre cazurile controlate, scrie Cosmin Trif pe blogul Banii Fermierului.

Potrivit APIA, neconcordantele pot fi de doua feluri:

1. fie s-a facut in mod eronat identificarea parcelelor

2. fie s-a constatat absenta culturii mentionate de catre fermier in cererea de plata

Oficialii APIA promit sa organizeze curand cursuri de instruire prin care fermierii vor fi scolarizati cu privire la utilizarea sistemului informatic IPA online, de identificare a parcelelor prin intermediul internetului.

Asadar, vrand nevrand tehnologia intra tot mai mult in casele fermierilor romani. Stiu ca inca procentul fermierilor care folosesc in mod curent internetul (si calculatorul in general) este mic, insa ceea ce este important este ca numarul lor este in crestere. Cu timpul, oamenii vor constientiza faptul ca folosind internetul, vor face economii mari de timp si de bani.

Pe de alta parte, asistam, iata, la o noua forma de control a activitatiii fermierilor, modalitate care in urma cu ceva vreme parea desprinsa din filmele SF: teledetectia! Gratie tehnologiei, statul poate afla in orice moment ce cultiva fermierul Popescu din satul Dudestii Noi pe suprafata de 100 de hectare, pentru care a capatat subventii. Spionaj pe fata, ce mai.