Proiectele de dezvoltare rurala au peste 101 milioane de euro in plus la dispozitie, in urma suplimentarii bugetului alocat Romaniei de catre Comisia Europeana, transmite Ministerul de resort. Cele mai importante sume merg catre "Modernizarea exploatatiilor agricole", platile de agro-mediu si "calitatea vietii si diversificarea economiei rurale".

Fonduri suplimentare pe diferite componente ale Programului National de Dezvoltare Rurala :

  • Axa 1 din PNDR - „Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier”: 45.884.333 euro in plus, cea mai mare majorare de fonduri, respectiv cu circa 22,9 milioane de euro, fiind destinata masurii 121- „Modernizarea exploatatiilor agricole”.
  • Axa 2, pentru masura 214 – „Plati de agro-mediu” 27.203.145 euro in plus.
  • Axa 3 - Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale - 28.606.522 euro in plus.

Potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii, suma suplimentara, alocata Romaniei in urma aplicarii la nivelul Uniunii Europene a Planului European de Redresare Economica (PERE), este destinata finantarii unor domenii precum cel energetic, al schimbarilor climatice, energie regenerabila, biodiversitate, gestiunea resurselor de apa, inovatiei si restructurarii sectorului produselor lactate.

Detalii despre componentele finantate suplimentar:

Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” -buget total - aproape 1,9 miliarde euro. Aceasta masura se refera la sprijinul dezvoltarii exploatatiilor agricole vegetale si de crestere a animalelor, mai precis:

* Construirea SI/SAU modernizarea:

• cladirilor utilizate pentru productia agricola;

• infrastructurii rutiere interne;

• serelor, inclusiv a centralelor termice si instalatiilor de irigat.

* Achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate.

* Proiecte de investitii pentru sectoarele prioritare ale masurii.

* Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane de euro.

Pana la finalul anului 2009, au fost depuse 4.529 de cereri de finantare, din care au fost contractate 1.258 proiecte cu o valoare publica de 361,34 milioane euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare publica de 115,65 milioane euro.

Plati de agro-mediu (Masura 214) au o suma totala alocata de 1 miliard de euro. Platile la hectar variaza intre 58 si 124 de euro, in functie de pachetul de agro-mediu ales de fermier. Depunerea cererilor se face simultan cu cererile pentru platile directe pe suprafata, adica 1 martie - 15 mai.

Axa 3 Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale

Cuprinde masurile:

  • 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, cu un buget total de 600 milioane euro
  • 313 Incurajarea activitatilor turistice, cu un buget total de 837 milioane euro
  • 322 Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale, cu un buget total de 1,6 miliarde euro

Aceste 3 masuri sunt in derulare, fiind de maxim interes pentru solicitantii din mediul rural. Detalii aici.