Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta privind acordarea unui sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii economice prioritare, finantate din fondurile Uniunii Europene alocate Romaniei. Beneficiarii programului vor putea lua imprumuturi bancare cu garantii guvernamentale, in vederea cofinantarii proiectelor europene."Plafonul este de 2,6 miliarde lei si sunt incluse trei tipuri de beneficiari: autoritatile publice locale, asocieri legate de infrastructura de apa, universitatile si unitatile de cercetare. Plafonul de garantii se refera la perioada 2009-2010", a declarat ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Premierul Emil Boc sustine ca acest program de sprijin este un mijloc de a absorbi cat mai multi bani europeni. Domeniile pentru care se acorda sunt: infrastructura rutiera, infrastructura din energie, apa, canalizare, managementul deseurilor, infrastructura din domeniul sanatatii.

"Ne asiguram ca banii europeni nu vor sta la poarta Romaniei. (...) Se obtin mai usor imprumuturi daca ai astfel de garantii guvernamentale, iar banii nu vor intra pe deficit bugetar. Garantia guvernamentala este un instrument modern si poate duce la marirea gradului de absorbtie a fondurilor europene", a declarat, recent, premierul.