Premierul Emil Boc a cerut, miercuri, ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa gaseasca o modalitate de suplimentare a posturilor din cadrul autoritatilor de management care gestioneaza fondurile europene. Decizia vine in urma demersurilor facute de mass-media, in special HotNews.ro si ONG-uri care au transmis in numeroase randuri semnale de alarma legate de personalul insuficient din aceste institutii.

Cu o saptamana in urma, la Video Seminarul organizat de HotNews.ro oficialii din sistem declarau ca numai 2-3 oameni se ocupa de mii de contracte in autoritatile de management pentru fondurile structurale, ceea ce a generat dezbateri aprinse intre acestia si mediul privat. Ulterior, Centrul Roman de Politici Europene a adresat o scrisoare deschisa primului ministru pe aceasta tema (vezi documentul atasat).

"O sa-l rog pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sa discute cu fiecare ordonator de credite si mai ales cu fiecare autoritate de management, sa se suplimenteze departamentele cu probleme cu cei cinci (n.red. cate 5 angajati) pe care i-am convenit", a declarat Boc in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.

Suplimentarea numarului de angajati ar putea fi facuta prin memorandum sau prin redistribuirea posturilor din cadrul ministerelor. "Sa se faca, daca e nevoie, prin memorandum sau prin redistribuire in ministere, in functie de caz, la fiecare program operational sectorial, incepand cu cel de resurse umane unde am inteles ca sunt probleme", a afirmat Boc.

Premierul a mai spus ca este necesara gasirea unei modalitati de suplimentare a personalului din cadrul autoritatilor de management in asa fel incat sa fie eliminate "mecanismele birocratice care pot sa puna piedica". Emil Boc a precizat ca este vorba de maxim 100 de posturi suplimentare. Premierul a cerut ministrului finantelor sa rezolve aceasta problema intr-o saptamana. "Este prioritatea numarul 1 ca lucrurile sa intre in linie dreapta si sa nu avem probleme de natura birocratica", a mai spus Boc.