Caz concret: in aceasta saptamana directorul unui proiect de 100 milioane de euro a aflat ca justitia a decis suspendarea procedurii de achizitie pentru un an. In alte cazuri, contestatiile la procedurile de achizitii pentru evaluatori blocheaza zeci de proiecte in cadrul Programelor cu fonduri structurale. "Firmele se contesta intre ele la nesfarsit" este sintagma folosita de catre oficialii din sistemul de accesare a fondurilor europene si de catre beneficiarii de finantare, iar achizitiile publice se prelungesc luni intregi. In consecinta, Autoritatea de resort pentru achizitiile publice a declarat pentru HotNews.ro ca pregateste niste modificari legislative, inclusiv pe tema procedurii contestatiilor.

Recent, cel putin trei programe cu fonduri structurale au fost afectate de contestatiile la procedurile de achizitii, care se suprapun peste durata lunga a procedurilor in sine.

Programul Operational Sectorial de Mediu

Proiectele in domeniul alimentarii cu apa /epurarii apei uzate au valori de pana la 100 milioane de euro. Mai multi Operatori regionali de apa care deruleaza astfel de proiecte s-au plans luni, 22 martie in cadrul Conferintei Nationale privind implementarea POS Mediu ca multe contracte pe diferite componente ale proiectelor sunt blocate si proiectele in sine inregistreaza intarzieri majore din cauza contestatiilor.

Claudiu Iorgovici, directorul operatorului regional de apa ECOAQUA S.A. Calarasi care deruleaza un proiect de aproape 100 milioane euro a spus ca in acea zi - luni, 22 martie - Curtea de Apel a decis suspendarea procedurii de licitatie pentru un an, pentru o componenta a proiectului, in urma unei contestatii depuse. Si nu este singurul in aceasta situatie.

Alexandru Sabau, directorul operatorului regional de apa Aries SA din zona Turda-Campia Turzii a spus ca aceste contestatii la nesfarsit sunt problema principala a absorbtiei fondurilor europene: "...Contestatii care se judeca, se rejudeca si la ce duc in final? Sa ne uitam la tabelul cu rambursari, acestea inseamna la final absorbtie, pentru ca noi primim pe urma telefon de la minister in care ne intreaba de ce nu facem plati. Pai, cum sa platim daca nici n-au inceput lucrarile...". Valoarea totala a proiectului derulat de Aries SA este de aproximativ 79 milioane euro din care aproximativ 80% sunt asigurati de catre Uniunea Europeana.

Alexandru Sabau a mai spus ca exista firme care fac contestatie in fiecare saptamana si a solicitat Guvernului sa puna obstacole in calea acestor practici, inclusiv sa elimine posibilitatea contestarii din cauza preturilor, printr-un sistem care sa asigure un pret rezonabil al ofertelor.

Directorul Autoritatii de Management pentru Programul de Mediu, Doina Frant, a replicat ca initiativa de anul trecut a Guvernului de a elimina preturile prea mici oferite la licitatii a primit "unda rosie" de la Comisia Europeana.

Asculta integral declaratiile lui Alexandru Sabau si raspunsurile directoarei Doina Frant:

Descarca fisierul audio in format MP3

Reprezentantul operatorului regional de apa din Teleorman a declarat ca se gaseste intr-o situatie asemanatoare: "in cazul nostru, contestatarul a ajuns la Curtea de Apel, dar nu a depus taxa. Presedintele completului s-a suparat si i-a dat o perioada pentru a depune taxa pana pe data de 27 mai, deci procedura noastra este suspendata pana pe 27 mai".

Intreruperile procedurilor de achizitii datorate contestatiilor se suprapun, in anumite cazuri, peste alte probleme ale procedurilor de licitatii in sine, efectul fiind dezastruos.

Iata cazul a doua programe in care evaluarea proiectelor a inceput dupa luni de zile, din cauza procedurilor de achizitii pentru selectarea firmelor care sa faca evaluarile.

In cazul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, evaluarea proiectelor pentru componenta de companii mari a inceput abia dupa 10 luni. Conform datelor disponibile pe e-licitatie.ro, primul anunt pentru selectarea evaluatorilor care sa se ocupe de proiectele depuse pe componanta "Intreprinderi mari" a fost publicat de catre Ministerul Economiei in 20.12.2008. Procedura nu a fost finalizata. Un alt anunt de participare a fost publicat in aprilie 2009. Conform Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in iulie 2009 au fost depuse 3 contestatii, insa CNSC a decis continuarea procedurii, astfel ca in septembrie 2009 a fost incheiat contractul cu firma castigatoare.

123 de proiecte asteptau evaluarea, din anul 2008, bugetul disponibil pentru finantare fiind de peste 57 milioane de euro. Contractele au fost semnate abia in data de 11 martie 2010.

Programul Operational Regional

O poveste similara, in cazul componentei dedicate microintreprinderilor (4.3.) in cadrul Programului Operational Regional. Procedura de atribuire s-a incheiat totusi dupa 5 luni. Potrivit informatiilor transmise HotNews.ro de catre Ministerul Dezvoltarii, procedura de licitaţie pentru selectarea de evaluatori a fost lansată în septembrie 2009. Din cei 8 operatori care s-au prezentat la prima etapa, au fost selectati 5 pentru oferta tehnică şi financiară, documentatia fiind depusa in final numai de 4 firme.

Apoi a urmat o contestatie, in noiembrie 2009. Dupa o luna a sosit decizia CNSC, prin care contestatia a fost respinsa. Contractul cu consortiul de firme castigatoare a fost semnat in data de 18 ianuarie.

Guvernul, prin autoritatea de resort, pregateste modificarea legislatiei

Reprezentantii ANRMAP au declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca lucreaza la un proiect de modificare a OUG 34/2006 privind achizitiile publice. In aceste modificari ar urma sa fie incluse si aspecte legate de contestatii. Proiectul legislativ ar urma sa fie facut public saptamana viitoare.

Fostul presedinte al CNSC, Mihai Prisacariu, declara in octombrie 2009 ca legislatia, in urma modificarilor aduse in 2009, mai mult incurca decat descurca mecanismul, din punct de vedere al solutionarii contestatiilor. "Pana acum, legislatia permitea incheierea contractului dupa decizia CNSC sau a primei instante asupra unei contestatii. Acum, se spune ca acel contract nu poate fi incheiat decat dupa verdictul Curtii de Apel". Aceasta etapa, in opinia lui Prisacariu, poate dura chiar 6 luni si ca, la nivelul Uniunii Europene, se considera suficienta prima instanta.