O delegatie a Comisiei Europene va sosi pentru a analiza situatia derularii fondurilor UE pentru resurse umane pe 28 aprilie a declarat vineri pentru HotNews.ro/EurActiv.ro Sorin Ardelean, Director de cabinet al Ministrului Muncii Mihai Seitan. In prezent, Bruxelles-ul a blocat analiza cererilor de rambursare din partea Romaniei, in suma de peste 8 milioane de euro. Principala deficienta constatata, care a condus la blocarea fondurilor, tine de functionarea sistemului electronic SMIS. Declaratiile au fost facute cu ocazia unui seminar organizat de catre Institutul de Politici Publice.

Sorin Ardelean a mai explicat ca problemele in functionarea SMIS, constatate de catre Comisia Europeana constau in incompatibilitati intre tipurile de Programe Operationale existente si POS DRU, ceea ce a condus la erori la incarcarea datelor in Sistemul electronic. Mai exact, in momentul in care Comisia a facut verificarile, anul trecut, nu puteau fi incarcate date in acest sistem.

Potrivit lui Ardelean, in aceasta saptamana Ministerul Muncii a transmis la Bruxelles o scrisoare care contine masurile adoptate pentru remedierea problemelor. "Au fost facute verificari legate de corectitudinea datelor incarcate si acest lucru trebuie constatat de catre Comisia Europeana".

Oficialii Ministerului au transmis recent ca Raportul de audit de sistem pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, intocmit anul trecut, in urma caruia au demarat verificarile Comisiei, a stat la baza demiterii directorului Autoritatii de Management, Cristina Iova.

Potrivit lui Sorin Ardelean, activitatea Autoritatii de Management s-a imbunatatit mult in ultima perioada, inclusiv in ceea ce priveste problema deficientei de personal, fiind completate majoritatea posturilor care erau vacante. "In acest moment mai sunt numai 15-20 posturi vacante, din 88", a mai declarat oficialul. Majoritatea celor incadrati pe aceste posturi au fost transferati de la alte departamente din minister.

Suplimentarea personalului AM POS DRU a avut loc in urma aprobarii de catre Guvern a unei Ordonante de Urgenta prin care se acorda prioritate institutiilor responsabile cu fondurile UE sa completeze posturile vacante.

Declaratiile oficialului din Ministerul Muncii au fost facute cu ocazia unui seminar organizat de catre Institutul de Politici Publice. La eveniment a fost lansat studiul "Banii europeni - oportunitate sau bariera in calea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati din Romania?" care analizeaza daca obiectivele de finantare sunt consistente si daca sunt respectate angajamentele Romaniei fata de UE, in domeniul incluziunii sociale.

Concluziile releva ca exista o serie de probleme de fond ale Programelor Operationale in ceea ce priveste domeniul serviciilor sociale. Intre acestea: modul in care sunt formulate operatiunile eligibile in anumite Programe Operationale (de exemplu, POR) face ca amjoritatea banilor sa fie in continuare investiti in vechiul sistem rezidential, segregationist si care a dat nastere de-a lungul timpului la numeroaase abuzuri, in timp ce serviciile alternative sunt practic excluse de la finantare.

Nota: vom reveni cu detalii legate de studiul IPP