Institutul Bancar Roman a incheiat un proiect de peste 500.000 de lei pentru formare profesionala in sectorul bancar, castigator al unei finantari UE prin Programul "Dezvoltarea Resurselor Umane". Institutul a efectuat cheltuieli din avansul de 30% primit de la autoritati, insa restul fondurilor, de peste 70% din valoarea totala, au fost cheltuite din surse proprii. Victoria Preoteasa, managerul proiectului, explica: o parte din aceste fonduri au fost decontate dupa 4 luni de asteptare (prima cerere de rambursare) si in prezent, de mai bine de 150 de zile, asteapta decontul pentru restul sumei.

"Asigurarea calitatii pentru formarea profesionala continua in sectorul bancar" reprezinta proiectul care a obtinut finantare UE de circa 534.000 lei prin Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Proiectul a durat 14 luni si "a avut ca obiective cresterea capacitatii institutionale a IBR de a se implica in asigurarea calitatii in formarea profesionala continua, prin dezvoltarea a 10 standarde ocupationale si calificari asociate, si cresterea numarului de programe de formare continua adaptate nevoilor identificate in sectorul bancar, prin dezvoltarea curriculei teoretice si practice pentru 5 calificari/ocupatii si testarea uneia dintre acestea prin desfasurarea unui program-pilot de formare".

Activitatile s-au incheiat, obiectivele au fost realizate. Cheltuielile au fost efectuate partial din avansul primit de la autoritati, in valoare de 30% din suma totala. Restul de 70% din suma necesara a fost cheltuita din surse proprii. Ministerul Muncii trebuie sa ramburseze 98% din valoarea eligibila a proiectului, echivalent cu finantarea nerambursabila castigata de Institut. Rambursarea acestor cheltuieli se realizeaza cu mare intarziere. Astfel, o parte din bani au fost primiti dupa 4 luni de asteptare (prima cerere de rambursare) si in prezent, de mai bine de 150 de zile, Institutul Bancar asteapta decontul pentru restul sumei.

Vezi explicatiile managerului de proiect - Victoria Preoteasa:

Reprezentantii IBR s-au plans de aceste intarzieri cu ocazia conferintei de inchidere a proiectului. Cosmin Meleca, director in cadrul Autoritatii de Management pentru acest Program a admis ca exista intarzieri pe care "toata lumea le cunoaste" si a felicitat Institutul Bancar Roman pentru rabdare si perseverenta.

Vezi integral explicatiile lui Cosmin Meleca:

Detalii despre proiect:

In cadrul proiectului, IBR a elaborat standarde ocupationale pentru sectorul financiar-bancar:

- Administrator Credite

- Analist Credite

- Administrator Risc

- Consultant Bancar

- Ofiter Bancar

- Ofiter Conformitate

- Proiectant Produse Bancare

- Dealer

- Manager de operatiuni/Produs

- Operator Ghiseu Banca

Alte rezultate:

- un program de formare pilot, pe baza noilor curriucule dezvoltate

- pagina web realizata si administrata pentru diseminarea rezultatelor

- 12 persoane formate, inclusiv ale comitetelor sectoriale

- 99% persoane formate si certificate, inclusiv ale comitetelor sectoriale

Mai multe informatii despre proiect pot fi aflate aici