Fondul European de Investitii a anulat primul apel pentru expresii de interes pentru selectarea bancilor care sa intermedieze sprijinul financiar de 65 milioane de euro acordat IMM-urilor din Romania in cadrul facilitatii de garantare, parte a initiativei JEREMIE, a declarat joi Camelia Dragoi, reprezentanta Fondului European de Investitii. Ea a precizat ca la apel s-au prezentat doar doua banci, insa una nu era eligibila, iar cealalta s-a retras ulterior.

"Aceasta facilitate, care a fost dezvoltata intr-un moment al economiei in care situatia nu era asa de grea, nu a avut succesul pe care noi l-am scontat din cauza inrautatirii situatiei locale si internationale si a cresterii gradului de conservatorism a sistemului financiar local. Practic, am primit doar doua solicitari din partea bancilor locale, insa in cazul uneia dintre ele s-a demonstrat ca nu exista un portofoliu suficient de credite pentru IMM care sa poata sa sustina acest instrument, iar in cazul celeilalte banci care solicitase aceasta facilitate, dupa indelungi discutii, ne-au transmis in cursul lunii trecute ca nu mai sunt interesati de aceasta facilitate", a declarat Camelia Dragoi.

Reprezentanta Fondului European de Investitii a adaugat ca, in urma acestei situatii, apelul de expresii de interes a fost anulat, iar bugetul de 65 milioane de euro va fi dedicat unei alte facilitati de garantare, care va fi lansata in cel de-al doilea trimestru.

In ceea ce priveste facilitatea de capital de risc, ce are un buget de 35 milioane de euro, Dragoi a precizat ca acest instrument mai are nevoie de "o ultima aprobare din partea Guvernului Romaniei", urmand ca in aceasta luna sa fie lansat apelul pentru expresii de interes.

"In cadrul acestui apel pentru expresii de interes vom invita managerii de fond care sunt interesati si care au la dispozitie resurse din partea unor investitori privati, care vor trebui sa asigure 30% din finantarea pe care o pune la dispozitie un fond de capital de risc cofinantat de JEREMIE. Ii vom invita sa isi exprime interesul pentru a administra unu sau doua fonduri de capital de risc, care vor fi nou infiintate si care vor incepe sa functioneze in a doua jumatate a anului", a declarat Camelia Dragoi.

Aceasta a mai spus ca cele doua facilitati din cadrul initiativei JEREMIE vor fi disponibile pentru IMM-uri pana la sfarsitul anului.

Proiectul JEREMIE este o initiativa a Bancii Europene de Investitii, prin Fondul European de Investitii, si a Comisiei Europene, care permite alocarea de fonduri atat de la BEI, cat si de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea IMM. Aceasta initiativa are alocate 100 milioane de euro din fondurile structurale pentru IMM din Romania, din care 65 milioane de euro pentru schemele de garantare adresate IMM deja create, iar 35 milioane de euro - fonduri de capital pentru IMM nou create.

Sumele sunt alocate din fondurile structurale, insa nu sunt alocate direct beneficiarilor, ci prin intermediari, respectiv banci sau fonduri de garantare.