108 proiecte depuse, 76 aflate in evaluare tehnica si financiara si 32 respinse. Acestea sunt ultimele date prezentate luni de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov referitoare la situatia proiectelor depuse pentru componenta de finantare "4.3. - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" din cadrul Programului Operational Regional. Conform directorului general ADRBI, Dan Nicula, proiectele castigatoare vor fi anuntate in urmatoarele 3-4 luni.

"Estimam pentru proiectele aflate in evaluare o rata de succes de peste 70%. Proiectele solicita 10 milioane de euro, in contextul in care suma alocata este de 15,55 milioane", a precizat Nicula.

De altfel, daca ritmul depunerii de proiecte va fi cel de pana acum, si anume 10-15 proiecte pe luna, "s-ar putea inchide perioada de contractare", insa nu mai devreme de sfarsitul anului, a explicat directorul ADRBI. Cererea de proiecte a fost deschisa pe 23 noiembrie 2009.

Conform regulamentului POR, in momentul in care valoarea proiectelor depuse si nerespinse depaseste 150% din alocarea regionala, se anunta suspendarea depunerii de proiecte si nu se mai anunta alte cereri de proiecte decat daca unele dintre proiectele depuse sunt respinse sau daca exista realocari de la alte prioritati unde nu s-au cheltuit banii.

Tot luni, ADRBI a prezentat si situatia proiectelor depuse pentru componenta "4.1 Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor" din cadrul POR. Astfel, pentru aceasta componenta de finanatare s-au depus pana la aceasta ora 13 proiecte, din care 8 proiecte se afla in evaluare tehnico-finanaciara, iar 5 au fost respinse/retrase. Toate cele 13 proiecte au fost depuse de IMM-uri, desi beneficiarii vizati in principal au fost administratiile publice locale.

Aceasta componenta de finantare este destinata dezvoltarii infrastructurii de afaceri, precum spatii de birouri sau constructii industriale care vor putea fi ulterior inchiriate unor terti.

Si in cazul acestei componente de finantare, autoritatile spun ca urmeaza sa anunte suspendarea perioadei de contractare pe motiv de prea multe proiecte depuse. "Pe 4.1 avem o alocare de 24,31 milioane euro. Daca se mai depune doar un proiect mare vom fi in situatia de a anunta suspendarea depunerii, moment in care mai primim proiecte inca 15 zile", a precizat Dan Nicula.