Finantarea in procent de 100% a cheltuielilor eligibile, la proiectele depuse de microintreprinderi in cadrul Programului Operational Regional necesita niste modificari in proceduri finalizate cu un Ordin de ministru. "Modificarile au fost deja demaratte, ne asteptam sa devina operationale in 2-3 saptamani. Regula de finantare 100% va putea fi aplicata pentru contractele semnate imediat dupa intrarea in vigoare a Ordinului de ministru", a declarat joi, 27 mai pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Management pentru POR din Ministerul Dezvoltarii. "Proiectele deja depuse nu vor suferi modificari esentiale, pentru a beneficia de aceasta prevedere", a mai spus Friptu.

Vezi explicatiile detaliate ale directorului POR:

Acesta a mai declarat ca, din suma totala disponibila de 180 milioane de euro pentru proiecte ale microintreprinderilor, 30 de milioane de euro reprezinta contracte semnate si alte 90 de milioane de euro insumeaza proiectele deja selectate in vederea contractarii. "Totusi, nicio regiune nu a anuntat inca epuizarea bugetului, dupa cate stiu - o singura regiune este aproape de o alocare de 100% in ceea ce priveste proiectele depuse", a mai spus Friptu.

Acesta a mai spus ca, din cele 369 de proiecte ale micropintreprinderilor contractate in 2009, 110 au fost reziliate, acesta fiind motivul principal al cresterii procentului de finantare publica la 100%.

Pe cererea de proiecte lansata in noiembrie 2009, au fost depuse 1146 proiecte, din care au fost selectate pentru finantare 684, in valoare totala de 92 milioane de euro, acestea fiind in etapa de pre-contractare.

Declaratiile au fost facute la conferinta "Afaceri de succes finantate din fonduri europene. Implementare", in cadrul "Economicfest".