Firmele private care au castigat proiecte europene vor putea primi garantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sa sustina financiar aceste proiecte de investitii, a anuntat, duminica, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Firmele care au castigat proiecte europene, firme private, vor avea posibilitatea sa utilizeze instrumentul garantiilor guvernamentale, pentru a putea lua un imprumut sa sustina aceste proiecte de investitii", a anuntat seful Guvernului, in cadrul videoconferintei saptamanale cu prefectii.

Alte masuri de relansare economica, anuntate de premier:

  • Capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural cu 220 milioane euro, pentru garantii de 1,1 miliarde euro la cofinantarea proiectelor derulate cu fonduri europene in proiecte de agricultura, dezvoltare rurala, industrie alimentara.
  • Capitalizarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM cu 46 milioane de euro.
  • Reducerea la 0% a gradului de cofinantare necesar pentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinute din fonduri comunitare.
  • Compensarea partiala a dobanzii la creditele in lei si compensarea a 50% din dobanda platita la creditele in lei contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006.
  • Finantari in lei cu dobanda redusa prin subventionare a proiectelor destinate sustinerii mediului de afaceri, scrisori de garantie bancara pentru participarea la licitatii ori restituire a avansului.
  • Garantarea obligatiilor asumate prin contractele comerciale de export si la intern.
  • Stimularea exporturilor romanesti prin protejarea incasarilor in euro si dolari din exporturile efectuate impotriva fluctuatilor nefavorabile ale cursului valutar si finantarea cheltuielilor ocazionate de fabricarea produselor, livrarea marfurilor sau de prestarea serviciilor destinate exportului.

In urma cu doua saptamani, surse oficiale citate de Mediafax anuntau ca Guvernul intentioneaza sa garanteze si creditele contractate de catre firme private pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri comunitare si cauta o formula juridica prin care aceasta procedura sa nu fie considerata ajutor de stat.

In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

Premierul afirma atunci ca Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.