Implicarea bancilor in managementul fondurilor europene, prin preluarea partiala a atributiilor organismelor intermediare, ar imbunatati procesul de absorbtie, sunt de parere reprezentantii Unicredit Tiriac Bank. Acestia arata ca prin acest sistem proiectele vor fi evaluate de la inceput si din punct de vedere al bancabilitatii, astfel incat beneficiarul sa poata primi cofinantare de la institutiile de credit.

"Exista deja astfel de sisteme, de exemplu in Italia, unde bancile se implica de la inceput, deoarece de la inceput proiectul este evaluat si din punct de vedere al bancabilitatii. De asemenea, prin acest sistem perioada de analiza se va scurta semnificativ", a declarat Marius Radu, specialist in fonduri europene in cadrul Unicredit.

El a mai spus ca acest model presupune ca bancile sa fie cele care primesc proiectele pentru a le evalua, astfel incat proiectele aprobate sa poata obtine cofinantare de la institutiile de credit.

Marius Radu a mai aratat ca in acest moment bancabilitatea este principala problema a gradului redus de absorbtie a fondurilor europene.

Totodata, Unicredit a propus si imbunatatirea sistemului actual, propunand introducerea obligativitatii beneficiarului de a discuta cu banca despre posibilitatile de finantare inaintea aprobarii proiectului si introducerea Scrisorii de Confort in faza de evaluare si selectare a proiectelor.

Ciprian Paltineanu, director Finance & Advisory in cadrul UniCredit Tiriac Bank, arata ca una dintre greselile celor care vor sa finanteze un proiect prin intermediul fondurilor europene este aceea ca nu trec intai pe la banca pentru a se asigura ca au capacitatea financiara de a sustine proiectul.

Subiectul fondurilor europene a fost mentionat insistent si in cadrul ultimei vizite a delegatiei FMI si Comisiei Europene. In cadrul discutiilor dintre reprezentantii sistemului bancar si cei ai organismelor internationale, s-au cautat solutii pentru implicarea bancilor in procesul de atragere a fondurilor europene, printre solutiile mentionate fiind si integrarea bancilor in sistemul de atragere a finantarilor si ca proiectele selectate la nivelul autoritatilor sa poata fi finantate si de catre banci.