"Pe langa lipsa resurselor de cofinantare, avem totusi probleme serioase de management al proiectelor. Poate, fragmentarea unitatilor de coordonare si imprastierea acestora in diverse ministere nu s-au dovedit eficiente. Ar fi, poate, mai util sa avem gestionarea fondurilor europene intr-o singura institutie a statului", a declarat Presedintele Traian Basescu marti, 21 septembrie, in contextul mesajului adresat Camerelor reunite ale Parlamentului. Acesta a mai amintit mecanismul la nivel european de posibile sanctiuni care sa fie aplicate statelor membre, pentru nerespectarea disciplinei bugetare: "...putem sa ne imaginam, spre exemplu, ca o depasire cu un procent a deficitului inseamna ca Romania ar fi sanctionata cu o reducere de 1,3 miliarde de euro din fondurile nerambursabile"

In discursul sau, Traian Basescu a mentionat ca fondurile europene nerambursabile reprezinta "cea mai mare resursa, nefolosita acum".

"Din pacate, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana din 2007, ritmul accesarii fondurilor a fost foarte lent", a mai spus acesta.

El a amintit mecanismul in pregatire la nivel european pentru sanctionarea statelor membre in cazul nerespectarii conditiilor din Pactul de Stabilitate si Crestere: "Statele care nu se afla in zona euro vor fi penalizate prin reducerea alocarilor Uniunii Europene. Nu este stabilit inca mecanismul, dar putem sa ne imaginam, spre exemplu, ca o depasire cu un procent a deficitului inseamna ca Romania ar fi sanctionata cu o reducere de 1,3 miliarde de euro din fondurile nerambursabile".

In urma reuniunii "Task force" pe guvernanta economica, desfasurata luni, 6 septembrie la Bruxelles, in deschiderea intalnirii ECOFIN, au continuat discutiile privind posibile sanctiuni care ar putea fi aplicate statelor membre pentru nerespectarea conditiilor din Pactul de Stabilitate si Crestere, fara a se ajunge la o decizie finala, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Alexandru Nazare, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice. Acesta a mai spus ca o decizie asupra posibilelor sanctiuni este asteptata in octombrie.