7 proiecte majore finantate prin programul ISPA - Mediu sunt disputate la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris. Ministerul de Finante, reprezentat de firma Tanasescu Leaua Cadar & Asociatii

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 4 octombrie 2010, 17:59 Economie | EuROfonduri


 documente
(04 Oct 2010) PDF, 1MB
Proiecte de circa 140 milioane euro, in cadrul programului ISPA -Mediu, au probleme in derulare si sunt disputate fie in instanta, fie la Curtea de arbitraj de la Paris, fie in mod direct - intre beneficiar si Ministerul Finantelor Publice, potrivit unui document oficial obtinut de EurActiv.ro/HotNews.ro. Decizii finale au fost emise pentru doua contracte, in valoare de 26,7 milioane euro.

Motivele problemelor aparute la proiectele majore ISPA Mediu sunt deja celebre, cel mai frecvent fiind vorba despre probleme ale contractorilor, intarzierea lucrarilor, blocaj in proceduri.

Un document oficial obtinut de HotNews.ro arata stadiul proiectelor disputate, fie in instantele romanesti, fie la Curtea Internationala de Arbitraj (ICC) de la Paris. Surse din Ministerul Finantelor Publice au confirmat pentru HotNews.ro ca numai in doua cazuri au fost emise decizii finale, favorabile statului roman. Unul din proiecte este in valoare de 7,3 milioane euro (asistenta tehnica pentru proiectul ISPA la Constanta) si celalalt, in valoare de 19,4 milioane euro (Statie de epurare a apei uzate la Craiova)

Vezi pe EurActiv.ro lista proiectelor in litigiu sau in disputa la ICC Paris.

Firmele de avocatura cu care MFP a avut contracte-cadru, in perioada 2007-2009, contracte care au expirat la finalul anului 2009, sunt: SC Tanasescu, Leaua, Cadar si Asociatii; SPRL Bostina si Asociatii si Stefanica & Florea.

In acelasi document se mentioneaza ca in 2010 dosarele aflate in instantele romanesti au fost preluate de catre Directia Juridica a MFP, de la societatile de avocatura. MFP a pastrat totusi colaborarea cu SC Tanasescu, Leaua, Cadar si Asociatii, pentru reprezentarea la ICC Paris. "Este un domeniul extrem de specializat, contractele fiind redactate in limba engleza si foarte complicate, nu ar fi fost posibil sa fie preluate de juristii ministerului", au explicat sursele citate.

De asemenea, MFP- prin Oficiul de Plati si Contractare Phare este parte in alte 4 dosare aflate pe rolul ICC Paris. Pentru doua dintre acestea au fost deja selectate case de avocatura, pentru celelalte doua urmand a fi incheiate contractele.

UPDATE Ministerul Finantelor Publice a transmis, la solicitarea HotNews.ro, situatia proiectelor ISPA Mediu raportate la OLAF in 2009, din cauza unor nereguli constatate (document atasat).

 • Pentru cele 4 trimestre ale anului 2009, ACP a transmis către DLAF 38 rapoarte înaintate de AM ex-ISPA, totalizând 6.426.193,62 euro ca suma a neregulilor.
 • Rapoartele de nereguli transmise aferente anului 2009 se refera fie la sumele corecţiilor financiare propuse de Comisia Europeană in urma misiunilor de audit ale DG Regio si acceptate de autorităţile romane in urma procedurilor de conciliere, fie la alte cheltuieli neeligibile menţionate in rapoartele de audit emise de  Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, fie in rapoartele de verificare a cheltuielilor emise de AM ex-ISPA. 
 • Menţionăm că toate rapoartele transmise se refera la cheltuieli neeligibile, care sunt clasificate ca nereguli, neexistând nici o suspiciune de frauda.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2496 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Acum va urma decontul! (Luni, 4 octombrie 2010, 18:58)

  tania [anonim]

  Este doar inceputul a ceea ce va urma in anii uramtori. Proiectele finantate din bani europeni nu pot fi furate asa cum sunt cele finantate de la buget si pe care justitia romana le gaseste OK. UE si regulile sale isi arata coltii in fata unui sistem politizat si constituit pe obligativitatea spagii. Banii vor trebui returnati si vor fi din ce in ce mai multi. Privatii si-au luat banii, politicienii spaga si acum bugetul asa de sarac va trebui sa returneze banii. Cam asta este diferenta dintre justitia facuta de Pivniceru + Costiniu si justitia din tarile occidentale. Unde Pivniceru&Costiniu scapa cea europeana condamna.
  • 0 (0 voturi)    
   Decontul! (Luni, 4 octombrie 2010, 22:28)

   mariicaialbastri [anonim] i-a raspuns lui tania

   Daca va referiti la Pivniceru&Costiniu la modul generic pot sa zic ca aveti dreptate.
   Dar strict la problema care ati pus-o pe tapet - exista alta filiera.
   Aici sunt specializate doamna Rodica Voicu si Elena Cantar de la ICCJ.
   Cum functioneaza filiera:
   Se semneaza un proiect european, se dau niste bani care sunt gestionati de un minister romanesc, o agentie, poate fi si OPCP.
   Se face o licitatie, se castiga de o firma de partid (sau de un contractor european caruia ii sunt bagate pe gat firme de partid ca si subcontractanti) si care dau chix.
   I. Atunci daca banii se cheltuie si proiectul ( sa zicem o statie de epurare a apei sau o groapa de gunoi ecologica) nu e gata sau e facut de mintuiala, Comisia Europeana prin directoratul de specialitate poate retrage finantarea pentru ca din banii contribuabilului european nu se pot face potemkiniade. La fel se intimpla daca se deturneaza sumele si se cheltuie pe laptop-uri, gipane si secretare in loc de cofraje si fier beton.
   Comisia ia banul inapoi de la statul romanesc si atunci DLAF incepe sa amusine (cine a pus kkt pe clantza!?) Si gaseste ca antreprenorul general si-a batut joc de lucrare sau the engineer (un fel de diriginte de santier in limbaj FIDIC) a semnat bun de plata ca primarul.
   Cand sa-i prinzi pe astia si sa-i strangi de cojones ei intra subit in faliment si mai gasesti praful de pe toba.
   Atunci in baza MOU urmeaza la rand autoritatea beneficiara (o primarie, Chefereul gaura neagra si alte entitati mioritice de graba risipitoare )
   Se face un control de catre DLAF, ISC si alte comitete si comitzii si se stabileste ca un director, un secretar de stat: http://stiri.kappa.ro/actualitate/12-11-2008/firme-straine-cu-un-angajat-favorizate-la-licitatia-pentru-podul-calafat-vidin-201507.html
   Cine o scapa pe dumneaei daca statul vrea sa recupereze banul in instanta?
   Rodica Voicu a carei barbat are casa de avocatura Voicu si Filipescu. Asa ca statul e si f..si cu banii luati si nimeni nu e de vina
 • +1 (1 vot)    
  Dar ISPA canalizare si St.epurare Galati ? (Luni, 4 octombrie 2010, 19:00)

  mihai [anonim]

  La Galati, un dobitoc de liberal din partea Primariei a fost responsabil local si n-a facut nimic decat plimbari pe "afara".
  • 0 (0 voturi)    
   Nu inteleg ... (Luni, 4 octombrie 2010, 19:39)

   Costica [anonim] i-a raspuns lui mihai

   ...cum de un proiect cu bani europeni a fost castigat de o firma ...turceasca-YapiSystem- care a facut o multime de dandanale, lucrrile (la bani mia putini tot firmle romanesti le fac (sa explice europenii care e spilul) iar vice primarul liberal care se dadea in barci ca face si drege impreuna cu sleahta PSD+PC ce conduce orasul de 20 de ani se dau la fund , acum ISPA Ga;lati nu mai are sef de vreo luna...
   E vorba de 30 milioane euro pe care ,daca nu se incadreaza in termene , galatenii trebuie sa-i dea inapoi. Adica 10.000 de euro pe cap de fraier galatean...!!! Sa vad atunci "solutiile" PSD, ca la praduit bani sunt sefi (Galatiul are buget anual de 300 milioane euro, pe ce se duc numai ei stiu!)...
   Misto afacerea asta, turcii iau contractul de 30 milionae , il praduiesc cu subcontractorii si "politicienii" rosii ai Galatiului , apoi noi dam banii inapoi. Cu dobanda , binenteles!
   • +1 (1 vot)    
    iar esti nemultumit? (Marţi, 5 octombrie 2010, 8:09)

    bula [anonim] i-a raspuns lui Costica

    il vezi pe Dan Nica zilnic la iRealitatea TV si nu esti multumit? Pai fiecare vorba a lui valreaza 10 euro. Asa ca a vorbit chiar peste buget. Voi l-ati votat, acum platiti!
 • 0 (0 voturi)    
  Situatia de la Moeciu (Marţi, 5 octombrie 2010, 10:49)

  Laura [anonim]

  Am fost recent in tara si fiind caldura mare am mers la Moeciu. Aici pe o pancarta cam prafuita sta sa cada un panou langa sediul PSD care ne anunta ca "refacerea drumului finantata de un proiect ISPA no.xxx". Cum drumul este plin de gropi si lucrand la Comisie am mers pe firul lucrarii. Finantarea europeana de 9 milioane de euro a fost aproape integral fraudata de primarul PSD care si-a facut si a facut din banii europeni pentru activul PSD multe vile. Cand s-a anuntat auditul de la CE, profitand de o ploaie, primarul a astupat canalele de scurgere din amonte si apa a trecut drumul. Echipe TV de iRealitatea si Antene, gata pregatite mixand pana si imagini de alte inundatii au difuzat dezastrul. In fata acestui "dezastru" simulat, guvernul Tariceanu a alocat din fondul de urgenta bani pentru refacerea drumului. Numai ca si acestia au fost furati jumate de acelasi primar PSD, asfaltul pus fiind putin mai gros decat o vopsea. Cei care doresc sau au fost la Moeciu pot confirma starea drumului. Rog pe acesata cale pe toti romanii care vad astfel de lucrari sa le fotografieze, sa ia numarul proictului si sa trimita pe e-mail datele la OLAF in Bruxelles (adresa o gasiti cu Google). In mod sigur justitia ii va declara nevinovati pe acesti primari. OLAF-ul va recupera insa banii de la buget caci asemenea unei banci CE nu pierde niciodata. Vom putea insa pune in evidenta cu probe, coruptia imensa din sistemul de justitie prin numarul de procese finalizate in favoarea infractorilor si in defavoare statului, dovedind ca avem o justitie care falimenteaza statul in loc sa-l apere.
 • 0 (0 voturi)    
  ISPA Hunedoara,SC Apaprod SA ,fraudat (Miercuri, 5 decembrie 2012, 14:52)

  Irina Munteanu [anonim]

  SC Apaprod SA,Hunedoara,de activitatea careia raspunde Cosiliul Judetean, in cadrul programului ISPA de modernizare a alimentarii cu apa,a facut lucrari la locatari pentru realizarea de contracte individuale de alimentare cu apa,pentru care noi,locatarii am platit .Dar ,intre timp,din motive fraude,incompetenta ,ilegalitati,acum nu se mai vrea incheierea de contracte individuale si,ca sa musamalizeze situatia,vor sa incheie conventii.Conventiile se puteau incheia si fara aceste lucrari de separare,de mutare a bransamentului din caminul din fata blocului,in caminul din spatiul comun,casa scarilor,apometrul fiind in fata fiecarui apartament.In orase precum Vaslui s.a unde sunt conventii,apometrele au ramas in interiorul apartamentelor,unul la bucatarie si unul la baie,plata se face direct la furnizor,citirea se da prin telefon,fara sa le ia banii pentru lucrari de separare individuala.Pentru ca ne-au luat banii degeaba si pentru ca nici Politia,nici Inspectia in Constructii,nici primarul,nici Presedintele Consiliului Judetean,nici Prefectul,nu fac nimic,de doi ani si jumatate,spun numai minciuni,incercand sa musamalizeze,o sa scriu la OLAF- Bruxelles.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by