O instructiune emisa recent de Autoritatea de Management a Programului Dezvoltarea Resurselor Umane, adresata celor care castiga finantare, spune ca beneficiarii din grupurile tinta "se vor asigura ca detin documente justificative pentru a dovedi apartenenta la categoriile declarate". Organizatiile nonguvernamentale au reactionat, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor: "Asa cum am avertizat si in cazul obligativitatii completarii datelor cu caracter personal in Formularul de Identificare a Grupului Tinta, cerinta de a declina, fara protectia anonimatului, date personale delicate, precum un diagnostic, dependenta de alcool, etnia, etc este cel putin abuziva" (vezi documentele atasate).

Conform acestei instructiuni, beneficiarii proiectelor finantate in cadrul POS DRU sunt obligati sa asigure documente justificative care sa dovedeasca apartenenta persoanelor din grupurile tinta la categoriile declarate prin Formularul de Identificare a Grupului Tinta (FIGT). "Cu alte cuvinte, beneficiarilor finali ai proiectelor le vor fi solicitate documente care sa ateste diferite vulnerabilitati", transmite Coalitia ONGuri pentru Fonduri Strucurale in scrisoarea deschisa adresata autoritatilor.

"O alta problema pe care o aducem in atentia dumneavoastra este aceea ca nu se face niciun fel de referire in aceasta Instructiune cu privire la natura documentelor justificative pe care Autoritatea le solicita. Confuzia creata astfel in randul beneficiarilor va face ca absorbtia banilor europeni sa fie inca si mai dificila. De exemplu, cu ce documente justificative considerati ca se va putea dovedi ca beneficiarii proiectelor apartin unuia din urmatoarele grupuri tinta eligibile: persoane de etnie roma, persoane inactive, persoane ocupate cu agricultura de subzistenta, persoane in cautarea unui loc de munca, femei etc.", se mai arata in scrisoarea organizatiilor nonguvernamentale.

Anca Cristina Zevedei, Directorul POS DRU, contactata de EurActiv.ro/HotNews.ro declara ca instructiunea a fost emisa la recomandarea Autoritatii de Audit: "Ni s-a impus acest lucru, nu avem de ales. Recomandarile trebuie implementate. Vom avea niste discutii pe acest subiuect, daca ONG-urile vor demara discutii noi ii vom sprijini".