Nivel foarte scazut al platilor, tendinta de supra-reglementare, necesitatea unui sistem de recompense si sanctiuni in vederea accelerarii efectuarii platilor - iata numai cateva din ideile care reies din analiza performantei fondurilor structurale. Ministerul de Finante face publice rezultatele primului raport oficial de evaluare in acest domeniu.

SeminarFoto: Hotnews

Stefan Ciobanu (Director General ACIS - Ministerul Finantelor Publice), Gabriela Dragan (Institutul European din Romania), Florin Banateanu (KPMG), Simona Constantinescu (FDSC) si Adriana Rosoga (Ziarul Financiar) au dezbatut concluziile si recomandarile incluse in raport in cadrul unei mese rotunde LIVE VIDEO & TEXT gazduita de HotNews.ro.

  • Dezbaterea s-a incheiat

Analiza a luat in calcul, in principal, date valabile pana la data de 30 iunie 2009 si a fost realizata la solicitarea Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, de catre consortiul format din KPMG, GEA Strategy&Consulting si Pluriconsult.Evaluarea CSNR este finantata din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) prin POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica) 2007 – 2013.

Exemple de concluzii incluse in raport:

  • Sarcinile administrative legate de achizitiile publice si managementul si controlul financiar nu sunt dimensionate in functie de complexitatea interventiilor, a proiectelor individuale si riscul de eroare si frauda aferent acestora.
  • Exista tendinta de supra-reglementare, care impune o arie de control de 100%, precum si multe niveluri de verificare.
  • La data de 30 iunie 2009, volumul platilor efectuate se ridica la 1,5% din alocarea totala. Luandu-se in considerare perioada de timp de la inceputul perioadei de programare, nivelul platilor este foarte scazut. Avand in vedere faptul ca aceasta rata a crescut pana la data de 30 iunie 2010 la doar 3,7%, problema absorbtiei devine si mai stringenta. De fapt, ritmul actual al efectuarii platilor constituie un risc major pentru atingerea tintei de absorbtie totala, putandu-se anticipa ca, in conditiile mentinerii acestui ritm, volumul rambursarilor va atinge alocarea initiala abia in anul 2020.

Din recomandarile incluse in raport:

  • ACIS trebuie sa analizeze, in baza constatarilor evaluarilor intermediare la nivel de program operational, posibilitatile de realocare a fondurilor pentru a contracara efectele crizei economice actuale, capacitatea existenta si estimata de absorbtie, precum si volumul cererii de fonduri nerambursabile solicitate de potentialii beneficiari.
  • Pentru a permite absorbtia deplina a Instrumentelor Structurale pana la termenul limita stabilit pentru actuala perioada de programare, se recomanda ACIS sa elaboreze masuri sub forma unui sistem de recompense si sanctiuni in vederea accelerarii proceselor de efectuare a platilor si sporirii motivatiei entitatilor publice de a solicita rambursarea contributiilor de pre-finantare.
  • Scutirea IMM-urilor de obligatia de a asigura garantii de pre-finantare, care reduc lichiditatile, in special in cazul interventiilor cu bugete reduse si risc moderat.

Citeste mai multe concluzii si recomandari in documentul atasat.