"Un beneficiu important al acordului discutat cu FMI, CE si BM este asigurarea resurselor pentru investitii, prioritara fiind asigurarea cofinantarilor pentru proiectele care beneficiaza de bani europeni. In acest sens, in urma negocierilor cu finantatorii externi s-a convenit ca banii pentru investitii sa fie adusi cu prioritate in primul semestru, in vederea utilizarii eficiente", a spus premierul Emil Boc in cadrul unei intalniri cu ministrii de resort pe problema atragerii fondurilor europene - arata un comunicat al Executivului.

Primul-ministru a cerut ministerelor care gestioneaza bani europeni sa prezinte o lista de proiecte europene care pot fi finantate in primele 6 luni ale anului 2011 in vederea asigurarii cu prioritate a cofinantarilor in bugetul pentru 2011.

Din 2007 pana la 29 octombrie 2010, in cadrul celor sapte programe operationale sectoriale au fost depuse 22.890 proiecte, din care au fost aprobate 5.983, iar pentru 4.318 proiecte au fost semnate deja contractele sau deciziile de finantare. Tot pe ansamblul celor sapte programe, platile efectuate pana la aceeasi data catre beneficiari insumeaza mai mult de 5.800 milioane lei, mai arata comunicatul citat.

Presedintele Traian Basescu a declarat si el luni, 1 noiembrie la TVR ca in urma discutiilor cu echipa Fondului Monetar International, investitiile vor fi bugetate in primele doua trimestre din 2011: "Cred ca este pentru prima data cand Romania primeste, de la institutiile creditoare, banii de investitii in trimestrele 1 si 2, si nu in trimestrul 4. Vom avea banii de investitii pusi in primele trimestre, pentru a-i putea cheltui pana la sfarsitul anului".

Acesta a mai spus ca, pana acum, investitiile erau bugetate in a doua jumatate a anului. "In ultimul trimestru n-aveai timp sa faci licitatii, sa-i cheltui (...) pentru ca investitiile se taie primele din buget", a explicat Basescu.