"Pentru a preveni depunerea de foarte multe proiecte dar la care beneficiarii nu dovedesc capacitate de sustinere financiara discutam, in acest moment, inclusiv despre introducerea scrisorii de confort bancar inca de la depunerea proiectelor, astfel incat sa existe un prim filtru al solicitantilor", a declarat Stefan Ciobanu, Directorul General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP), in cadrul unui VIDEO SEMINAR transmis LIVE de HotNews.ro. Florin Banateanu (KPMG) a spus la randul sau ca pe masa primului ministru exista o propunere de creare a unui nou fond sau a unui fond paralel la care sa participe si Eximbank si CEC, prin care se vor asigura resurse destinate cofinantarii proiectelor cu fonduri UE.

SeminarFoto: Hotnews

Principalele declaratii pe tema cofinantarii proiectelor de catre companii

Stefan Ciobanu:

  • Problema legata de cofinantarea necesara IMM-urilor este una foarte importanta si, pe tot parcursul acestui an, au fost mai multe runde de consultari intre Ministerul de Finante si principalele banci, tocmai pentru a gasi modalitati prin care sa venim in sprijinul beneficiarilor. Din acest dialog au reiesit o serie de solutii, unele au fost deja implementate, spre exemplu Hotararea de Guvern prin care s-a permis beneficiarilor sa ipotecheze bunurile care fac obiectul proiectelor.
  • S-a capitalizat FNGCIMM cu suma de 48 milioane euro pentru scheme de garantare pentru beneficiarii de fonduri structurale si acest lucru inseamna ca, in masura in care Guvernul nu poate sa dea bani de cofinantare din cauza restrictiilor legate de ajutorul de stat, incercam sa gasim prin intermediul garantiilor facilitati pentru IMM-uri.
  • Din dialogul cu bancile a rezultat, de asemenea, si ca unele firme au facut proiecte cu un buget supradimensionat ceea ce a dus la respingerea lor de catre banci si ca, uneori, soliditatea din punct de vedere al raportarii la situatia actuala a pietei lasa de dorit si bancile nu au finantat proiecte care nu le-au convins.
  • In incercarea de a preveni depunerea de foarte multe proiecte dar la care beneficiarul nu dovedeste capacitate de sustinere financiara discutam, la acest moment, inclusiv despre introducerea scrisorii de confort inca de la depunerea proiectelor, astfel incat sa existe un prim filtru.
  • Daca un beneficiar privat nu aduce o prima dovada reala ca poate sa sustina financiar proiectul, ca o banca sau alta institutie financiara ar fi dispusa sa cofinanteze, atunci poate ca este mai bine ca acel beneficiar sa revina mai tarziu, cu un proiect dimensionat corect si pe care poate sa-l sustina.
  • Autoritatile trebuie sa filtreze acum foarte multe proiecte, din care unele la sfarsit se retrag strict din motive financiare si atunci este mai bine si pentru sistem, si pentru beneficiari sa nu urmareasca o pista care poate duce la un esec. De asemenea, speram ca pe fondul imblanzirii crizei poate si bancile sa fie mai deschise.

Florin Banateanu:

  • In afara de Fondul National de Garantare pentru IMM care are o suma de bani destinata special garantarii cofinantarii, pe masa primului ministru exista, din cate stiu eu, o propunere de creare a unui nou fond, sau a unui fond paralel, la care sa participe si Eximbank si CEC, care sa sigure un aport de capital mai mare pentru aceasta activitate.

Reprezentantii Ministerului de Finante, Institutului European din Romania, consultantilor si ONG-urilor au dezbatut miercuri, 3 noiembrie concluziile primului Raport oficial de evaluare a fondurilor structurale 2007-2013. Evaluarea CSNR este finantata din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) prin POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica) 2007 – 2013. La masa rotunda au participat Stefan Ciobanu (Director General ACIS - Ministerul Finantelor Publice), Gabriela Dragan (Institutul European din Romania), Florin Banateanu (KPMG), Simona Constantinescu (FDSC) si Adriana Rosoga (Ziarul Financiar).