Nova ORL, clinica privata, a semnat in vara acestui an un contract de consultanta cu Libra Bank pentru intocmirea unui proiect pentru obtinerea de fonduri prin Schema de ajutor de stat "de minimis" derulata de Ministerul Finantelor Publice. Un raspuns oficial, aparent, al Ministerului anunta ca proiectul a fost aprobat si in aceasta baza, Libra Bank a incheiat apoi un contract de credit cu Nova ORL. Doua luni mai tarziu, Libra Bank a transmis companiei: "Desi pana la un anumit moment eram in posesia informatiilor si documentelor conform carora proiectul ar fi fost aprobat de Ministerul de Finante, in prezent avem motive serioase sa consideram ca, in fapt, aceste informatii si documente nu sunt reale, astfel incat proiectul aratat nu este aprobat". Numele unei angajate a Ministerului de Finante figureaza in documentele cu antetul si stampila institutiei.

Libra Bank s-a angajat sa depuna proiectul la MFP

Contractul de consultanta incheiat intre clinica Nova ORL si Libra Bank, in 29 iunie 2010 are ca obiect "acordarea de consultanta si asistenta pentru realizarea de catre beneficiar a documentatiilor necesare privind accesarea finantarii din cadrul fondurilor structurale de catre beneficiar, cu privire la Proiectul Modernizarea Clinicii Nova ORL", potrivit documentului furnizat HotNews.ro de catre aceasta companie. In plus, prin contract, banca se obliga sa intocmeasca cererea de finantare si sa depuna proiectul in termenul stabilit in acord cu beneficiarul. Pretul a fost stabilit la circa 25.000 lei, adica 5% din valoarea proiectului, suma care a fost modificata ulterior prin act aditional la 2% din valoarea proiectului".

Potrivit Ioanei Voda, administratorul clinicii Nova ORL, consilierii de la Libra Bank au informat-o ca proiectul a fost depus la Minister pentru finantare prin Schema de ajutor de stat "de minimis" (potrivit HG 1164/2007 - privind acordarea de ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea intreprinderilor).

Un document aparent oficial de la MFP anunta ca proiectul este aprobat

Un document cu antetul si stampila Ministerului de Finante, si semnat de Irina Avram, Directorul Directiei Generale Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate, cu data de 21.06.2010 o anunta pe Ioana Alexandra Voda, adiministratorul clinicii Nova ORL ca proiectul a fost aprobat. Documentul era insotit de un "Acord de principiu pentru finantare" care mentioneaza proiectul depus prin cererea Nr.735601, in data de 14.06.2010; bugetul aprobat fiind de 452491,41 lei. O alta adresa cu insemnele Ministerului, cu data de 30.06.2010 mentioneaza: "Va instiintam ca de evaluarea dosarului dumneavoastra Nr.735601 din data de 14.06.2010 s-a ocupat doamna Nicoleta Vaia".

Potrivit Nova ORL, contractul de consultanta a fost semnat si platit abia dupa ce Libra Bank a anuntat obtinerea Acordului de finantare de la Ministerul de Finante, astfel se explica neconcordanta dintre datele celor doua contracte. Aceasta subliniaza ca Libra Bank a fost cea care a obtinut documentul original, aparent oficial, de la MFP; practic, raspunsul nu i-a parvenit in mod direct de la Minister (vezi declaratiile Ioanei Voda in materialul VIDEO).

Nova ORL incheie contract de credit cu Libra Bank, pentru achizitiile prevazute in proiect

Dupa ce a fost informata de catre banca despre obtinerea finantarii publice pentru achizitia de echipamente de specialitate, Nova ORL a incheiat si un contract de credit cu Libra Bank - pentru a-si asigura resursele necesare achizitiilor. Ulterior achizitiilor, sumele urmau sa fie decontate de catre Ministerul de Finante iar clinica, la randul sau, sa ramburseze creditul. Contractul de credit a fost semnat in data de 16.07.2010 pe suma de 70.000 lei. Destinatia creditului (potrivit documentului furnizat HotNews.ro de catre Nova ORL) este: "achizitionarea de echipamente medicale conform Acordului de principiu pentru finantare nr.1420/20.06.2010 emis de Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate". Plus doua contracte: unul de fidejusiune si unul de garantie imobiliara.

Libra Bank anunta ca proiectul de fapt nu a fost aprobat iar MFP - ca nici macar nu a fost depus

Ioana Voda declara ca in perioada iulie-septembrie a efectuat achizitiile mentionate in proiect. In schimb, aceasta spune ca in luna septembrie oficialii Libra Bank au anuntat-o verbal ca, de fapt, proiectul nu a fost aprobat de MFP. Raspunsul a fost remis si in scris, in data de 21 septembrie. In raspunsul scris se arata: "Desi pana la un moment dat eram in posesia informatiilor si documentelor conform carora proiectul ar fi fost aprobat de Ministerul de Finante, in prezent avem motive serioase sa consideram ca, in fapt, aceste informatii si documente nu sunt reale, astfel incat proiectul aratat nu este aprobat. Avand in vedere cele de mai sus, banca v-a returnat suma de 12.437,2 lei reprezentand comisionul de consultanta platit pentru realizarea proiectului".

Ioana Voda mentioneaza ca s-a adresat direct si Ministerului de Finante, care a raspuns in data de 20.09.2010: "Cererea de acord de principiu pentru finantare a Nova ORL nu a fost niciodata inregistrata la Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat de minimis si pe cale de consecinta nu a fost emis niciun Acord de principiu de finantare pentru aceasta intreprindere". Mai mult, se mentioneaza in raspunsul MFP, numarul de inregistrare 735601/14.06.2010 nu este un nr. alocat acestei Unitati de implementare; ultima cerere de inregistrare pentru aceasta schema de finantare avand nr. 3471/04.06 2010 iar din data de 07.06.2010 nu s-au mai inregistrat cereri de finantare.

Administratorul Nova ORL a declarat pentru HotNews.ro ca reprezentantii MFP au admis ca au cunostinta de emiterea de documente false in numele Ministerului si ca mai sunt si alte firme in aceeasi situatie, fara nici o legatura cu Libra Bank (vezi declaratiile VIDEO).

Nicoleta Vaia, angajata a Ministerului Finantelor Publice, al carei nume apare in documentele amintite, a fost contactata de HotNews.ro pentru a comenta faptul ca numele ei apare pe niste documente false cu insemnele Ministerului de Finante. Aceasta a spus ca se afla in concediu de maternitate de 3 luni si ca "habar nu are" despre ce este vorba.

HotNews.ro a solicitat MFP un punct de vedere oficial referitor la aceste documente, insa nu a primit niciun raspuns pana la momentul publicarii materialului. Libra Bank a raspuns solicitarii formulata de HotNews.ro, mentionand urmatoarele:

"Intre Libra Bank si societatea SC NOVA ORL SRL au fost incheiate doua contracte distincte:

- Un contract care vizeaza servicii de consultanta in vederea accesarii de fonduri nerambursabile

- Un contract de credit

In primul rand, precizam ca intre aceste doua contracte, desi ambele au drept beneficiar clientul SC NOVA ORL SRL, nu exista nicio legatura de cauzalitate, cele doua fiind intemeiate pe temeiuri distincte si avand conditii de derulare diferite.

Situatia la care faceti referire vizeaza exclusiv contractul de consultanta, neavand nicio legatura cu contractul de creditare, acesta din urma fiind un contract standard, care se deruleaza in conditii normale.

Astfel, in derularea contractului de consultanta a intervenit un incident de natura imprevizibila, provenind din exteriorul Libra Bank, privind autenticitatea unor documente oficiale emise din partea unei terte institutii catre client. Acest incident privind emiterea unor documente (de catre o terta institutie) cu aparenta de legalitate a avut impact exculsiv asupra contractului de consultanta sus-mentionat, fara a avea niciun efect asupra contractului de credit.

Imediat dupa producerea acestui incident, Libra Bank, ca parte afectata, a demarat procedurile solutionarii pe cale legala a situatiei mentionate, punand la dispozitia autoritatilor toate informatiile necesare solutionarii legale a acestui incident. In acest sens a fost transmisa si adresa de informare catre clientul bancii, acesta reprezentand un demers firesc de informare a clientului, in urma constatarii incidentului mentionat anterior. Aflata in aceeasi situatie ca si clientul sau SC NOVA ORL SRL, Banca a initiat o serie de discutii si intalniri cu acesta, in dorinta de a incerca sa gaseasca modalitati de sustinere a clientului, prin instrumentele specifice unei banci.

De asemenea, dorim sa precizam ca in vederea identificarii responsabililor, Banca a pus la dispozitia autoritatilor competente toate documentele necesare derularii investigatiei".

UPDATE: Ministerul Finantelor Publice a transmis HotNews.ro ca a formulat plangere penala, ca urmare a sesizarilor adresate de catre unii operatori economici cu privire la existenta unor Acorduri de principiu pentru finantare false, ce a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 5 Bucuresti sub nr. 9612/P/2010.

"In prezent sectia de Politie nr. 17 desfasoara cercetari in vederea clarificarii aspectelor semnalate de MFP in plangerea penala, mai sus mentionata", mai arata reprezentantii MFP.

Ioana Voda a mai declarat pentru HotNews.ro (vezi declaratiile VIDEO) ca s-a adresat mai multor institutii de reglementare si control dar care au raspuns ca nu au competente in acest caz, singura solutie ramanand calea justitiei.

Date despre NOVA ORL

Clinica a fost infiintata in 2001, functionand la inceput cu 1 cabinet de ORL. Din 2005 s-a extins si s-a dotat cu cabinet de oftalmologie, iar din 2007 se afla in sediul Policlinicii Globului ¬ demisol ¬ sector 3 ¬ prin modificarea unui subsol dezafectat al Primariei Municipiului Bucuresti ¬ s-a ajuns la o clinica adevarata cu ORL, oftalmologie, alergologie si sala de interventii. In plus, exista departamente de somnologie si de vestibulologie.

Nova ORL are ca unic asociat pe Ioana Alexandra Voda.¬