Peste 9,5 milioane de euro au fost risipiti de autoritatile romane pe o sosea de nici 40 de kilometri - denumita pompos „Drumul vinului”, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE. Proiectul finantat din Programul Phare 2004-2006 de Coeziune Economica si Sociala ar fi trebuit sa promoveze turismul culinar in judetele Mures si Alba.

"Drumul vinului" pe mana unor portugheziFoto: Hotnews

Banii au fost dati cu generozitate de Ministerul Dezvoltarii si Turismului, desi peste jumatate erau din fonduri europene si au ajuns in buzunarele unei firme portugheze, specialista a licitatiilor publice din Romania. Pierzatorii? Evident, beneficiarii proiectului: Consiliul Judetean Mures si Consiliul Judetean Alba, care s-au trezit si fara drum la standarde europene si cu banii de cofinantare luati, dar si amenintati ca daca fac scandal li se taie robinetul de la Centru.

Ministerul Dezvoltarii a dat „Drumul vinului” pe mana unor portughezi

Initial, proiectul „Drumul vinului” se dorea o investitie in reabilitarea soselei care face legatura intre celebrele podgorii de la Jidvei si Cetatea de Balta cu cele din zona Tarnavelor. Astfel, s-a luat decizia modernizarii drumurilor judetene 107 si 107 D, dintre Blaj si Tarnaveni, pe o distanta de aproape 40 de kilometri, din care peste 12 km in judetul Mures si alti 27 km in Alba.

Pe hartie, programul era o adevarata mana cereasca pentru autoritatile locale, deoarece, pe langa lucrarile de asfaltare, programul era gandit sa duca la refacerea intregii infrastructuri din zona. Intr-un final, cresterea numarului de turisti ar fi fost semnificativa. Astfel, in 2006 MDRT a organizat licitatia pentru stabilirea firmei care urma sa se ocupe de reabilitarea drumului.

La licitatie s-au inscris aproximativ 10 firme, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut. In urma analizei ofertelor, castigator a fost desemnat consortiul portughez JV Monte Adriano-Engenharia e Construcao SA-Sociedade de Construcoes Soares da Costa, firma care, de altfel, a mai avut lucrari in Romania de-a lungul timpului.

Valoarea totala a contractului a fost de 9,6 milioane de euro, din care mai mult de jumatate (51.8%), respectiv 4.97 de milioane de euro, erau din bani europeni-prin intermediul Programului Phare 2004-2006 de Coeziune Economica si Sociala al Comisiei Europene. De la bugetul de stat au fost alocati 1.65 milioane de euro (17.1%), iar restul de 2.97 milioane de euro (30,93 % din program) a fost asigurata de beneficiarii locali din resurse proprii, respectiv de Consiliul Judetean Alba care a contribuit cu 2.62 milioane de euro si de Consiliul Judetean Mures care a venit cu 0,35 de milioane de euro.

Citeste articolul integral aici.

Investigatiile vor fi publicate integral sub forma unui serial pe portalul www.afaceripublice.ro si vor fi preluate in timp real de HotNews.ro & EurActiv.ro.