Romania si Bulgaria vor pierde 27,5 milioane de euro din facilitatea Schengen, intrucat Comisiei Europene i s-a cerut de catre PE reducerea lor din cauza incapacitatii de a absorbi aceste fonduri, spunea intr-un interviu Ivaylo Kalfin. Comisia Europeana nu poate confirma informatia, a declarat pentru HotNews.ro Michele Cercone, purtatorul de cuvant al CE, care a precizat ca sumele ramase necheltuite din acest program vor fi cunoscute doar la finalul lui 2010, insa din informatiile preliminare, nu reiese faptul ca cele doua tari vor ramane cu bani.

Declaratia fostului vicepremier bulgar si ministru de externe a creat emotie in conditiile in care mare parte din pregatirea logistica pentru aderarea la Schengen a fost suportata de ambele tari din bani europeni, veniti prin facilitatea Schengen. Romania a beneficiat de 602 milioane de euro prin aceasta facilitate.

"Comisia Europeana nu poate sa confirme informatiile privind sumele care urmeaza a fi redistribuite si nici programele avute in vedere. Sumele ramase necheltuite in cadrul facilitatii Schengen vor fi cunoscute doar la finalul anului 2010, adica la termenul limita pentru implementarea si efectuarea platilor in cadrul facilitatii Schengen. In acest moment, din informatiile pe care le avem nu reiese faptul ca vor ramane sume necheltuite in Bulgaria si Romania", a fost raspunsul unuia dintre purtatorii de cuvant ai CE, Michele Cercone, la solicitarea HotNews.ro.

Si ministrul roman de externe a spus marti, potrivit Agerpres, ca 99% dintre banii prin facilitatea Schengen alocati MAE au fost folositi.

"Tot ce pot sa va spun este in limitele accesarii fondurilor Schengen la MAE. Incheiem in decembrie ultimele contracte si 99% din bani au fost extrasi din facilitatea Schengen", a spus Baconschi, adaugand ca "s-ar putea sa rezulte niste economii" intrucat preturile variaza in piata si de fiecare data cand faci planuri financiare ample, cu foarte multa infrastructura noua, contractele pot varia pe parcurs.