Cheltuielile pe care bugetul de stat estimeaza ca le va face pentru derularea proiectelor cu "fonduri externe nerambursabile" cresc cu 39,3%. Si veniturile din "sume primite de la UE/alti donatori in contul platilor efectuate si prefinantari" se asteapta sa fie cu aproape 80% mai mari decat in 2010 si, mai mult, sa se tripleze in 2012 si sa ajunga la 17,4 miliarde lei in 2014, potrivit Proiectului bugetului de stat publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Cheltuielile pe "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare" sunt de 8,1 miliarde lei, o parte din acestea urmand sa fie recuperate in anii urmatori prin rambursarile primite de la Comisia Europeana.

Astfel, 5,8 miliarde lei au fost cheltuite in 2010 - potrivit executiei bugetare preliminate reflectate in Proiectul bugetului de stat. De data aceasta, suma se potriveste cu cea propusa pentru anul in curs, asadar Guvernul pare sa fi atins obiectivul de cheltuieli in acest domeniu.

Aceasta, spre deosebire de anul 2009, cand au fost cheltuiti mai putin de jumatate din banii prevazuti. Initial, pe 2009, erau prevazuti 7,654 miliarde lei pentru plati pe proiecte cu fonduri UE postaderare. Executia bugetara preliminata pe 2009 a aratat acum ca numai 3,814 miliarde lei au fost cheltuiti efectiv.

Veniturile la bugetul general consolidat din "sume primite de la UE/alti donatori in contul platilor efectuate si prefinantari - sume in curs de distribuire" sunt proiectate la 5,8 miliarde lei pe 2011.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro.