Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) nu a primit inca suma de 46 milioane de euro, reprezentand capitalizarea suplimentara pentru sustinerea co-finantarii proiectelor europene, a declarat marti Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.

"Toti stiti ca de prin iunie am fost capitalizati cu 46 milioane de euro, dar nu am primit nici pana astazi banii destinati sustinerii absorbtiei fondurilor europene. Este bine sa se retina acest lucru vizavi de impulsionarea absorbtiei sau cofinantarea fondurilor structurale", a declarat Saramet.

El a mai aratat ca valoarea garantiilor acordate pana in prezent pentru cofinantarea proiectelor pe fonduri structurale se ridica la 92-93 milioane de euro. Totodata, au fost platite trei garantii, ca urmare a nerambursarii creditelor catre banci.

Saramet: O treime din proiectele europene declarate eligibile sunt respinse de banci

Aurel Saramet a mai spus ca, potrivit unei statistici neoficiale, aproape o treime din proiectele pe fonduri europene declarate eligibile, din punct de vedere tehnic si al documentatiei, de catre autoritatile de management sunt respinse de la co-finantare pe motive bancare.

Totodata, presedintele FNGCIMM a precizat ca bancile resping unele proiecte deoarece acestea au fost gandite de cele mai multe ori cu doi ani in urma, astfel ca nu mai mai corespund in ceea ce priveste planul de afaceri. Saramet sustine ca bancile sunt o presiune permanenta vizavi de refuzul lor in a sustine fondurile structurale, fie le acorda prea usor, fie declara eligibile proiecte care s-au dovedit a nu fi fezabile.

Acesta a dat ca exemplu un proiect de valorificare a deseurilor la o ferma de oi, care a fost declarat eligibil, cu toate ca ratele lunare erau mai mari decat cifra de afaceri trimestriala.